Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. hétfő, Fatime

Több strand kinyit a hétvégén

Újbuda   |   2016, április 26 - 13:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kezdődik a szezon, szombaton nyitnak az első fővárosi strandok: a Palatinus és a Dagály, valamint akkor indul a Gellért fürdő hullámszolgáltatása is. Több strandot felújítanak - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.

A Gellért fürdő strand területe már április 16-tól látogatható, de a hullámszolgáltatás április 30-án kezdődik. A Csillaghegyi és a Paskál strand május 28-án, a Római és a Pünkösdfürdői június 4-én nyit. A Széchenyi, Gellért és Lukács fürdők napozóteraszai időjárástól függően vannak nyitva, hasonlóan a Rudas fürdő tetőnapozóihoz, amelynek megnyitására legkésőbb április 30-ig sor kerül. A szezont várhatóan szeptember 4-én, jó idő esetén szeptember 11-én zárják.
Július közepén adják át a Paskál fejlesztését. Egy majdnem ezernégyszáz négyzetméteres új fürdőépületet alakítanak ki, amelyet pince és tetőterasz egészít ki. A fedett földszinti részen tanmedencét, babamedencét, gyógymedencét, vízi bárt és élménymedencét hoznak létre. Épülnek szaunák, kezelőhelyiségek, valamint felújítják a medencéket és az öltözőket. Úgy fogalmaztak, hogy "Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdővel gazdagodik".
A Palatinust is fejlesztik, elsődleges cél a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése. Alagsori wellness- és fitneszrészleget terveznek, restaurálják az öltözőket, a vizesblokkokat, és akadálymentesítik az épület egészét. A homlokzatot az eredeti tervek szerint renoválják, betartva a műemlékvédelmi hatóság előírásait. A tetőszinten található területet a nyári táborok résztvevőinek alakítják ki, hogy rossz idő esetén is tudjanak programokat szervezni a gyerekeknek, a termálmedencét pedig le akarják fedni. A megújult fürdőt várhatóan 2017 második negyedévében adják át.
A beruházások nem befolyásolják a strandok nyitvatartását – hangsúlyozta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A Dagályban az úszóközpont építése miatt megszűnik a gyerek- és a tanmedence, de a látogatók kivetítőn követhetik a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát, akár a medencében ülve is. Ugyanerre a Széchenyi fürdő vendégeinek is lehetőségük lesz. Nyáron sok családi, sport- és gyerekprogramot szerveznek a strandokon. Július 29-én a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére idén is megtartják a Strandok éjszakáját, amelyhez a BGYH a megújuló Paskál programjaival csatlakozik.

A strandok várható nyitási időpontja:

Gellért fürdő
strand terület megnyitása hullámszolgáltatás nélkül április 16.
hullámszolgáltatás április 30.
Dagály fürdő
strandterület megnyitása április 30.
sátorbontás tervezett időpontja április 4-6.
sátorbontás tervezett időpontja kedvezőtlen időjárás esetén április 13-15.
Palatinus strandfürdő április 30.
Csillaghegyi strandfürdő május 28.
sátorbontás tervezett időpontja május 13-15.
Paskál strandfürdő május 28.
Római strandfürdő június 4.
Pünkösdfürdői strandfürdő június 4.

Újbuda