Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 27. hétfő, Hajnalka

Több fontos kérdésről döntött legutóbbi ülésén a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2015, október 29 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem érkezett meg az állami támogatás, ezért átmenetileg a főváros finanszírozza a budapesti tömegközlekedés fenntartását 13,5 milliárd forinttal. Több ponton módosult a budapesti taxirendelet és lesz Göncz Árpád tere a városnak - egyebek mellett ezekről is határozott szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlés október 28-ai tanácskozásán egyebek mellett hozzájárult ahhoz, hogy a BKV Zrt. versenyeztetési eljárást indítson autóbusz beszerzésekben, azaz a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 buszhoz szükséges kölcsön ügyében. Ugyanakkor a városatyák nem tudtak megállapodni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz szerződésének jóváhagyásáról, ezért Tarlós István főpolgármester rendkívüli közgyűlést hívott össze az ügyben november 4-ére, és további részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

foto:MTI

Döntöttek a tömegközlekedés átmeneti finanszírozásáról is, azaz hogy a főváros a közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében az állami támogatás megérkezéséig finanszírozza a fenntartáshoz minimálisan szükséges és jelenleg hiányzó 13,5 milliárd forintot. Az erről szóló elfogadott előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert a központi költségvetésben meghatározott 24 milliárd forint állami támogatást október 15-éig nem érkezett meg. Az állami támogatás megérkezése után a BKK-nak ezt a forrást vissza kell fizetnie a fővárosnak.

Szerdai ülésén módosította a budapesti taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés, ennek értelmében a repülőtér mellett és a vasúti pályaudvaroknál is speciális taxiállomás lesz, valamint a taxikban olyan diszpécseralkalmazásnak kell üzemelnie, amellyel támadás esetén riasztást tudnak leadni. A módosítás értelmében évi 65 ezer plusz áfára növekszik a taxiállomás-használati hozzájárulások díja jövő januártól. Kedvezmény a gyári elektromos autók, vagy a hibrid és a tisztán földgázüzemű kocsik használatával érhető el. A módosítás szerint rövidül a téli gumi kötelező használatának ideje: mostantól elég lesz ezeket használni december 1. és március 15. között.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy közterületet neveznek el a nemrégiben elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről. Kapcsolódó ellenzéki javaslat szerint VI. kerületi Nyugati tér erre a legmegfelelőbb, azonban a Fővárosi Közgyűlés egy későbbi ülésén - az ilyenkor szokásos eljárást követve - a főpolgármester előterjesztésére választja ki a végleges közterületet.

Újbuda