Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

Több biztonságtechnikai eszköz, kevesebb lopás

Újbuda   |   2015, június 3 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán az elkövetett bűncselekmények nagy része gépjárműfeltörés, illetve -lopás. Hogy milyen típusra specializálódnak a tolvajok, azt nem lehet behatárolni. Ahol alkalom és lehetőség kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt, jelentős kárt és bosszúságot okozva a tulajdonosnak. A megelőzés lehetőségeiről kérdeztük Simkó Norbert rendőr törzszászlóst, a XI. kerületi rendőrkapitányság munkatársát.

A gépjárművek számának növekedésével egyidejűleg jelentősen megszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények – kezdi Simkó Norbert. – Meg kell jegyezzem, hogy sokszor a sértettek is tehetnek a gépkocsifeltörésről: úgy gondolják, ha az első ülés háttámlája mögé teszik vagy letakarják értékeiket, akkor azok biztonságban vannak. Kockázatosak a GPS- vagy telefontartók is, ezek alapján ugyanis feltételezhető, hogy a készülék is a kocsiban van.

– Milyen helyszíneken követik el jellemzően az autófeltöréseket?

Leggyakrabban a bevásárlóközpontok parkolóiban történnek ilyen bűncselekmények. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy értékeiket ott pakolják át a csomagtartóba. A bűnözők figyelik a parkolókat, tehát hiába nem látható semmi az autóban, ők pontosan tudják – hiszen látták –, hogy a csomagtérben értéktárgyak vannak. Egy másik módszer, hogy amíg a tulajdonos a megvásárolt holmit a csomagtartóba rakja, a bevásárlókocsira vagy az autó ülésére tett kabátot, táskát lopják el. Az ilyen esetekben az egyik elkövető általában kérdésekkel tereli el a sértett figyelmét.

– Melyek a leggyakoribb gépkocsifeltörési módszerek?

Az egyik legjellemzőbb még mindig az ablak betörése. Az utóbbi időben azonban már kifinomultabb módszerekkel is dolgoznak a tolvajok: például blokkolják a távirányító jelét, amikor a tulajdonos be akarja zárni a járművet. Mivel ezek az eszközök viszonylag kis hatósugarúak, csak úgy lehet védekezni ellenük, hogy gondosan körülnézünk, illetve mechanikus módon – a kilincset ellenőrizve – meggyőződünk arról, valóban lezártuk az autónkat.

– A tulajdonosok rémálma válik valósággá, amikor nem találják ott a járművüket, ahol leállították…

Újbuda peremkerület, így a tolvajok több menekülési útvonalat is választhatnak, akár hátsó utcákat vagy kevésbé ellenőrzött szakaszokat. A mai autók el vannak látva indításgátlóval (immobiliserrel), sokan csak erre hagyatkoznak, ám ezt rosszul teszik. Minél több biztonságtechnikai eszköz van beszerelve a gépjárműbe, a tolvajnak annál több időt kell eltöltenie a kocsinál, így pedig nagyobb a lebukás veszélye.

– Milyen óvintézkedéseket tehetnek a tulajdonosok a gépkocsi feltörése, eltulajdonítása ellen?

Biztos módszer nincs, de mindenképpen érdemes riasztót vagy más egyedi lopásgátló berendezést szereltetni a gépjárműbe. Sokan tartják megfelelő óvintézkedésnek, ha a térfigyelő kamerák hatósugarában parkolnak le, ezek azonban nem akadályozzák meg a bűncselekmény elkövetését. Ugyanis nem figyelhető meg minden, az elkövetők pedig álcázzák magukat, így nem lehet azonosítani őket. Ne tartsanak az autóban nagyobb értéket, mint laptop, GPS, mobiltelefon, tablet vagy bankkártya. Ha minden óvintézkedés ellenére megtörténik a baj, nagyon fontos, hogy az eltulajdonított műszaki cikkek gyári számait tudják a tulajdonosok, így sokkal nagyobb a sikeres felderítés esélye. Lényeges még, hogy ne legyenek közönyösek: ha idegent látnak ólálkodni egy autó körül, szóljanak a tulajdonosnak vagy értesítsék a rendőrséget.

V.L.