Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Tíz éves az Újbudai 60+ program

Újbuda   |   2018, október 5 - 19:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 1-jén, az idősek világnapján a TEMI Fővárosi Művelődési Házában ünnepelte évtizedes fennállását a kerület idősügyi programja. Az eseményen adták át az “Újbuda időseiért” elismeréseket is.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította az idősek világnapjává október első napját, tíz évvel ezelőtt pedig ezen a napon indult útjára az Újbuda 60+ program. Az ünnepségen elsőként Hoffmann Tamás köszöntötte a résztvevőket és az időseket. - Ma önöket ünnepeljük, de nemcsak ezen a napon gondolunk önökre. Olyan kerületet hagytak ránk, amelynek értékeit óvni kell, önök is ezért a közösségért dolgoztak, családjukért, lakókörnyezetükért, városrészükért és teszik ezt ma is – mondta Hoffmann Tamás. Hozzátette: Újbuda időseinek jelentős része ma is formálja a kerületi közösségek életét, részt vesz a rendezvényeken. A polgármester kiemelte a tíz éves idősügyi program sikerét, amelynek köszönhetően sokan idősként is aktív életet élnek: nyugdíjba vonulást követően próbáltak ki olyan tevékenységeket, sajátítottak el hasznos ismereteket a program tanfolyamain, amelyekre korábban nem volt idejük, lehetőségük. A Senior Ki Mit Tud sikere is példamutató a fiatalok számára. A polgármester arra kérte a 60+ program résztvevőit, hogy éljenek aktív időskort, szervezzék közösségeiket, mert sokan nem tudják mekkora segítséget jelent a közösség ereje, hogy az aktív időskor javíthatja az életminőséget. Végezetül elmondta: a program felhívja a fiatalok figyelmét, hogy a környezetükben élő idősek segítségre szorulhatnak, és megmutatja számukra, hogyan tudnak nekik segíteni. - A generációk közötti együttműködés gazdagítja Újbuda közösségét – fogalmazott.
Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos is szólt az ünneplőkhöz, felidézve Thomas Mann szavait: „Egy fiatal lehet lángész, de a nagyság az öregségnél van”. Az író gondolatát azzal egészítette ki, hogy senki nem veheti el az évtizedek alatt megszerzett tudást, tapasztalatot, ezért válik hatalommá az öregség. A kerület országgyűlési képviselője az idősek iránti tisztelet, a szeretet és a hála fontosságát is hangsúlyozta: - Önök megszerezték eddigi életük során a szív és a jellem műveltségét, fontos, hogy ezt tovább adják, főleg ebben a világban, amikor látjuk a nyugati civilizációk változásait, ahogy felhagyják saját kultúrájukat, hitüket. Az önök tudása, bölcsessége, hite és szíve erősít meg minket abban, hogy érdemes aktívan küzdeni ezeknek az értékeknek a védelméért – mondta. Simicskó István végezetül azt kívánta az időseknek, hogy lelkükben maradjanak mindig fiatalok, sose adják fel céljaikat és adjanak hitet másoknak is.
Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester kitüntetést adott át Nagy Zoltánné Áment Zsókának, a 60+ fotókör szervezőjének, valamint Krausz Sándornének, az Újbudai Idősek Háza vezető-helyettesének a kerület időseiért, az Újbudai 60+ Program közösségeiért végzett kiváló munkájuk elismeréseként.
Az idősek megbecsüléséért és életminőségük javításáért tíz éve indított program évfordulóját tortával is ünnepelték. Toldi Tamás, az önkormányzat idősügyi referense szerint nem a több száz programot vagy az országos, nemzetközi elismertséget kell megünnepelni, hanem az összefogást, a kitartást, amely aktív és méltó időskort és igazi, több tízezres közösséget teremtett Újbudán. A tíz szál gyertyát Simicskó István, Hoffmann Tamás és Molnár László közösen fújta el a színpadon Király Nóra alpolgármesterrel és Győrffyné Molnár Ilona, humánszolgálati igazgatóval. Az eseményen részt vett Molnár Gyula, Dél-Buda országgyűlési képviselője is.

A rendezvényen operett gálával is kedveskedtek a 60+ program résztvevőinek: Szávai Viktória és Adorján Bálint előadását Nagy Szabolcs kísérte zongorán.

Az ünnepséget követően a kerület vezetői több, az Idősek Világnapjához kapcsolódó helyi eseményre is ellátogattak és ajándékot adtak át az otthonokban élőknek és a klubközösségeknek. Hoffmann Tamás és Molnár László Gazdagréten az Idősek Klubjába, a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Idősek Otthonába, a Kenderes Idősek Klubjába és az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központba is ellátogatott. Utóbbi helyszínen az alpolgármester megnyitotta a “Nemcsak a húszéveseké a világ” című fotókiállítást, amelynek képanyagát a 60+ Fotókör tagjai állították össze. Az Újbuda Ezüstkar Aradszky László örök slágerét is elénekelte Őrmezőn.

D. B. S.