Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Tisztavatás a nemzeti ünnepen

Újbuda   |   2016, augusztus 24 - 10:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Augusztus 20-án reggel, katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz közben ismét felhúzták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, ahol az avatásra felsorakozott honvédtisztek letették esküjüket. Az ünnepen a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter mondott beszédet.

A honvédelem közös feladatunk - kezdte köszöntőjét Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője az ünnepi tisztavatáson. Megköszönte a katonaság és a rendőrség helytállását, és gratulált a tisztjelölteknek. Ezt követően beszélt a napjainkban zajló információs hadviselésről, arról, hogy a terrorizmus erősödése káosszal fenyeget, hogy megváltoztak a hadviselés szabályai és gyakran hadüzenet nélkül indulnak a támadások. Szerinte számos új veszély fenyegeti a békét. Elmondta, hogy a következő tíz évben fejleszteni kell a Magyar Honvédséget, hogy az megfeleljen a kor elvárásainak, azaz a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében több mint kétszeresére emelik a honvédelem költségvetését.

Áder János köztársasági elnök, a hazaszeretet jelentőségére hívta fel az esküt tett tisztek figyelmét. - Mi ma is Szent István népe vagyunk, egy sokszínű nemzet, amely oly sokszor a maga erejéből forgatta a történelem kerekét – mondta. Hozzátette: a hazaszeretetet nem temettük el a múlt nagyjaival együtt súlyos márványtömbök alá, és a hősiesség nincs szobrokba dermesztve, mert hősiesnek lenni nemcsak a történelmi cselekedetek révén lehet, hanem becsületes munkával, kitartó szorgalommal, tiszteletreméltó teljesítménnyel is. Áder János az ifjú honvédtiszteknek példaként állította a nándorfehérvári diadal hőseit, akik 560 évvel ezelőtt a Duna és a Száva találkozásánál legyőzték az oszmán hódítókat, és hosszú évtizedekre biztosították a békét Európa számára.
Áder János az olimpiai sikereket is méltatta, kiemelve azok nemzeti jelentőségét.

D. B. S.