Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Tisztább közterületek és játszóterek – nem csak választási évben

Újbuda   |   2020, augusztus 11 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

.

– Újbuda tisztaságát az önkormányzat kiemelt fontosságú feladatként kezeli; jól látható, érzékelhető javulást szeretnénk elérni – jelentette ki Hintsch György városüzemeltetésért, közbiztonságért és informatikáért felelős alpolgármester. Sokrétű tevékenységről van szó, több cég összehangolt munkájával. A zöld területek takarítását, a parkok karbantartását, a közterületi szemetesek ürítését a Zöld Újbuda Konzorcium látja el. Az Újbuda Prizma dolga az önkormányzati tulajdonú közterületek, járdák, utcák tisztán tartása. A rendezett környezet megóvásában az Újbuda Közterület-felügyelet (ÚKF) is tevékeny részt vállal. A XI. kerület több területe a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, vannak parkok, amelyeket a Főkert Zrt. gondoz, a lakossági szemétszállítást pedig mindenhol az FKF Zrt. látja el.

Azonnal követhető a szemetesek ürítése
A Zöld Újbuda Konzorcium 1815 parki hulladékgyűjtő és 507 kutyaürülék-gyűjtő edény folyamatos ürítéséről gondoskodik, hetente legalább két alkalommal (frekventált helyeken többször, akár naponta). Hetente egyszer a parki területeken az elszórt szemetet is összegyűjtik. Az edényeket egyedi QR-kóddal látták el, a takarítás során a konzorcium által üzemeltetett szoftver minden GPS-pozíciót és fotót is rögzít az érintett szemetesedény egyéb adataival együtt. A rendszer 15 másodpercenként frissül, így just in time módszerrel tudják a dolgozók munkáját ellenőrizni, akár több hónapra visszakereshetően. A rendszerhez a Városüzemeltetési Osztály illetékes kollégái is hozzáférnek, ami a beérkező lakossági panaszok, észrevételek intézésének ellenőrzését is elősegíti.

Nagyobb intenzitás az Újbuda Prizmánál
– Az alapvetően megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. fő fel­adata összesen 2000 hektárnyi közterület takarítása, tisztán tartása – számolt be Juhos Katalin, a cég ügyvezetője, a kerület egykori polgármestere.
A mindennapos, ütemezett takarítási menetrend nemcsak területi felosztást jelent, hanem az évszakokból adódó feladatok ellátását is. Ilyen például ősszel az avargyűjtés, télen a sikosságmentesítés és az ehhez szükséges környezetkímélő zeolit szolgáltatása, tavasszal a járdaszegély kitisztítása, a nyári szünetben pedig az óvodai kertek, homokozók rendbetétele.
A tavaszi és őszi nagytakarítási időszakban a szokottnál sokkal intenzívebben, területenként haladnak végig a kerületen, minden eszközzel és teljes létszámmal, a lehető legalaposabb tisztítással (e két időszakhoz kapcsolódik az önkormányzat által szervezett ingyenes aprítékolás és a komposztálókeretek osztása is). Ilyenkor nemcsak a kerületi tulajdonú járdákat takarítják, hanem a lakosságnak is besegítenek a családi házak, társasházak előtti közterületek megtisztításával. (A magántulajdonú épületek és ingatlanok közvetlen megközelítési útvonalát – egészen a járdaszegélyig, beleértve a gyepet –, továbbra is a tulajdonosok kötelesek tisztán tartani.) A nagytakarítás általában négy hétig tart, idén tavasszal bő másfél hónapon keresztül dolgoztak a tisztaságért. A Prizma feladatai közé tartozik továbbá hat, épületekben lévő illemhely üzemeltetése, az önkormányzati tulajdonban lévő társasházak és bértelkek takarítása, a szociális bérlakások lomtalanítása. Általában a cég fertőtleníti az óvodai homokozókat, a járvány miatt idén a Gamesszel együttműködve teljes homokcserét is végeztek.
Az illegális hulladék elszállítása is a cég dolga, ami nagy kihívást jelent, a járványhelyzet idején ennek mennyisége csaknem tízszeresére nőtt. A kerületben a szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését és cseréjét az FKF Zrt. végzi, környezetüket viszont a Prizma takarítja. Ezeknek a szigeteknek a környezetében rendszeresen nagy mennyiségű illegális szemetet raknak ki – holott ez hatóságilag szankcionálható –, május hónapban csak a Hamzsabégi úton 30 köbmétert találtak.
Az Újbuda Prizma a takarítás és a zöldfelület-fenntartás során 60–70, egyéb tevékenységeivel együtt összesen 230 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

Parkőri szolgálat
Július 1-jétől hétköznap Gazdagréten, Őrmezőn és Albertfalván az Újbuda Közterület-felügyelet egy-egy munkatársa óvja a tiszta, rendezett környezetet a zöld felületeken és a játszótereknél. A parkőrök egyik fontos feladata a lakossággal való személyes kapcsolattartás – számolt be Ócsai Mihály, az ÚKF igazgatója. Az így kapott információk továbbításával is megkönnyítik az észrevételek intézését, hiszen tudják, milyen esetekben melyik hivatal, hatóság az illetékes. Jelenlétük visszatartó erejű; bárki kérheti a parkőrök segítségét szabálysértés, rongálás, bűncselekmény esetén. Ezen kívül a nap 24 órájában működő diszpécserszolgálatnak jelzik a letört faágakat, megtelt szemeteseket, megsérült játszóeszközöket.
Ingyenesen hívható zöldszámuk: 06/80/411-112. Digitális bejelentésre is van mód (https://kozigazgatas.ujbuda.hu/kozterulet-felugyelet); a bejelentő űrlaphoz fotót is lehet csatolni, így akár mobiltelefonról is könnyen, gyorsan eljut a kérés az illetékeshez.
– A parkőri rendszert azért hoztuk létre, hogy a lakosság biztonságérzetét növeljük, a tiszta, rendezett környezettel javítsuk az itt élők életminőségét – tette hozzá az ÚKF igazgatója.

Mobil illemhelyek 25 játszótéren
Újbuda önkormányzata hat közterületi illemhelyépületet üzemeltet az alábbi játszótereken: a Bikás parkban, a Bazsalikom ligetben, a Bükköny utcánál, a Beregszász téren, a Diószegi útnál és a Szent Adalbert téren. A fenntartásuk évente bruttó tízmillió forintba kerül, ami magába foglalja az illemhelyek folyamatos ellenőrzését, takarítását, a folyékony szappan, papír folyamatos biztosítását, valamint a kisebb meghibásodások javítási munkáit. Sajnos gyakran komoly rongálások okoznak jelentős pluszköltséget, és a helyrehozatal idején a működtetés is ellehetetlenül.
Büki László városgazdálkodási igazgató lapunknak elmondta, hogy júniusban lakossági kérésre 24 játszótéren és egy kutyafuttatónál állítottak fel kézmosási lehetőséget is nyújtó, a higiéniai elvárásoknak megfelelő mobil illemhelyet, ezeket hetente kétszer ürítik és fertőtlenítik, a nagyobb intenzitású helyeken szükség szerint akár gyakrabban is.
A gyorsaság mellett ez költségkímélő megoldást jelent; nincs magas építési költség, nincs közműigény, ezért ennek a díja és bekötésének ügyintézése sem jelentkezik.
A bérelt felépítményeknél csak az üzemeltetést kell fizetni, rongálás esetén az üzemeltető kicseréli az illemhelyet, amely könnyen áthelyezhető, végső esetben megszüntethető (ha a lakosság nem szeretné tovább a területen). November végéig 15 millió forintba kerül a 25 helyszínen fenntartásuk.

Játszóterek, ahová mobil illemhelyeket telepítettek:

1. Albert utca 2-4. – Nagykikinda játszótér
2. Albert utca 42-48. – Mikkamakka játszótér
3. Andor utca 5-11. – Egérlyuk játszótér
4. Bártfai utca-Tétényi út 20-30. – Árnyas játszótér
5. Cirmos utca 1-3. – Katicabogár játszótér
6. Torbágy utca 4. – Dzsungel játszótér
7. Etele út 44-48. – Zöldike játszótér
8. Érem utcai játszótér
9. Fegyvernek utca 52-58. – Kispiros játszótér
10. Fegyvernek utca 6. – Pókhálós játszótér
11. Fehérvári út 225-233. – Csillagfény játszótér
12. Hadak útja 2. – Kacagó játszótér
13. Hosszúréti út 41-43. – Csillagrét játszótér
14. Igmándi utca 27-39. – Pom-Pom játszótér
15. Kanizsai utca 1. – Vidám Pilóta játszótér
16. Károli Gáspár tér – Harangos játszótér
17. Kéktó tér 3. – Hableány játszótér
18. Kisköre utca 16. szám mögötti játszótér
19. Mérnök utca 37-39. – Levendula játszótér
20. Regős utca 1-2. – Regélő játszótér
21. Rozsnyó tér – Kölyökvilág játszótér
22. Sopron utca –Bánát utca – Labirintus játszótér
23. Gazdagréti tér 2/a – Szentivánéj játszótér
24. Zsombor utca – Fehérvári út – Zsombóka játszótér
25. Mezőkövesd utcai kutyafuttató

A Fővárosi Önkormányzat gondoskodik a tisztaságról a közösségi közlekedés útvonalain, a Móricz Zsigmond körtéren (a Gomba épületének kivételével), a Fehérvári úti piac előtt (a Kőrösy József utca kivételével), a Feneketlen-tónál, a Kosztolányi Dezső térnél és a Függetlenségi parknál.


Ny. M.