Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

TeSzedd! – szemétgyűjtési akció márciusban

Újbuda   |   2019, március 18 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén március 18. és 24. között lehet részt venni a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban. Az országos lakossági szemétszedő mozgalomhoz Újbudán is számos helyszínen lehet csatlakozni, itt a munkák döntő többségét az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja.

Több mint tucatnyi XI. kerületi helyszínen csatlakozhatnak idén az újbudaiak az országosan nyolcadik alkalommal meghirdetett TeSzedd! akcióhoz, Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmához. A szemétgyűjtési akció során szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A mozgalmat azért szervezik minden évben, hogy a lakók közösen tisztítsák meg szűkebb-tágabb környezetüket. A jelentkezők a teszedd.hu honlap térképén megjelölt helyek és napok bármelyikén, a gyülekezés időpontjában társulhatnak a szemétszedőkhöz.
– Fontos, hogy senki ne késsen, a csapat ugyanis együtt indul a találkozási pontról. Az akció mindenhol addig tart, amíg el nem fogy a szemét, illetve amíg az időjárás engedi. Kizárólag olyan szemetet szabad összeszedni, amely nem veszélyezteti a testi épséget és egészséget. Tilos felszedni zöldhulladékot, építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket vagy nagy méretű autóalkatrészeket. Bármi bezsákolható viszont, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, valamint műanyag zsákban gyűjthető, abban elszállítható, és nem szakad szét a hulladék súlyától – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Lőrincz Gergely figyelmeztetett: célszerű kézfertőtlenítőt vinniük az önkéntesnek, a ruházat legyen kényelmes, sportos, laza és zárt.
Minden helyszínen egy-egy koordinátor tartja kézben a munkafolyamatot. Ő veszi át, szállítja a helyszínre és osztja ki a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, majd az akció után jelzi, hol hagyták a megtöltött zsákokat.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által szervezett akció célja az illegális lerakók felszámolása, a termelődő hulladék mennyiségének mérséklése és a megfelelő hasznosítás. A 2011 óta megrendezett TeSzedd! mára Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmává vált. A kampányhoz évről évre többen csatlakoznak, mozgósító ereje Európában is a legsikeresebbek közé emelte a környezetvédelmi megmozdulást. A kezdeményezésben eddig összesen közel egymillióan vettek részt, a korábbi esztendőkben 11,1 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze, országosan 1500–2000 helyszínen. A szemetet az ITM szállíttatja el a közszolgáltatókkal, majd a hulladéklerakókban ártalmatlanítják.

TeSzedd! Újbudán (Időpontok és találkozási helyszínek)

Március 18. 15.00
Tétényi út 37.

Március 19. 11.00
Tájék utca 26.

Március 19. 16.00
Hunyadi János út 19.

Március 19. 16.30
Kosztolányi Dezső tér

Március 20. 8.00
Balatoni út 198.

Március 21. 9.00
Balatoni út–Poprádi út kereszteződés

Március 21. 16.30
Bazsalikom utca 60.

Március 22. 8.00
Vöröskúti határsor 21.

Március 22. 13.30
Kalotaszeg utca 31.


Március 23. 9.00
Tétényi út 37.

Március 23. 9.00
Gombocz Zoltán utca 18.

Március 23. 9.00
Kassai utca 1.

Március 23. 10.30
Hamzsabégi út 28.

Március 24. 10.00
Feneketlen-tó Kosztolányi D. tér felőli oldala

Március 24. 10.00
Kánai út 2.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.