Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Testvérvárosi elismerés

Újbuda   |   2018, augusztus 30 - 10:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda vajdasági testvérvárosában, Adán kapott köszönőlevelet a polgármestertől Sass Szilárd XI. kerületi önkormányzati képviselő. Az ő kezdeményezésére alapította 2012-ben Újbuda Önkormányzata „A magyar nyelvért” Szarvas Gábor Emlékdíjat, melyet öt magyarlakta testvértelepülésen adnak át minden évben egy-egy tehetséges végzős általános iskolásnak.

Meglepetésként érte az elismerés?
Nem tudtam idén részt venni az adai díjátadáson a tanévzáró ünnepségen, de Bilicki Zoltán polgármester már akkor jelezte, hogy az Adai Napokra feltétlenül jöjjek el. Amikor meghívtak az ünnepi testületi ülésre, már sejtettem valamit. Megtiszteltetés, hogy bekerültem az adai díszkönyvbe. Nagyon jólesik az elismerés, ez is azt bizonyítja, hogy a határon túli magyarságnak mennyire fontos, hogy az emlékdíjjal hozzájárulunk anyanyelvi kultúrájuk fennmaradásához.

Gyakran látogatja meg „A magyar nyelvért” Szarvas Gábor Emlékdíj átadási ünnepségeit?
Újbuda testvértelepülési tanácsnokaként igyekszem mindegyiken jelen lenni. Néha ez ütközik más fontos programokkal, ilyenkor újbudai képviselőtársaim helyettesítenek, de többnyire személyesen adom át a díjakat a tehetséges határon túli ifjaknak.

Az Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján élő diákokat 2012 óta támogatják a kitüntetéssel. Tartják a kapcsolatot a korábbi díjazottakkal?
A díjátadók után bejelölöm a nyerteseket ismerősnek, jó érzés követni a közösségi médiában, miként alakul a sorsuk. Biztos vagyok abban, hogy számukra ez a díj jelentős elismerés, és az anyagi segítség is jól jön a továbbtanuláshoz.

Idén is felkereste azokat a táborokat, ahol testvértelepüléseink fiataljai újbudai gyerekekkel közösen nyaraltak...
Többéves hagyomány a testvértelepülések cseretáboroztatása. Ezen a nyáron kézdiszentléleki gyerekek vendégeskedtek a Farkasréti Általános Iskola tanulóinál, velük Budapesten találkozhattam. A marosvásárhelyi és a benei fiatalok az albertfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaival Balatonakalin nyaraltak, őket ott látogattam meg. Ebben a táborban 60 gyermek érezhette jól magát, erdélyi, kárpátaljai és újbudai fiatalok barátkozhattak egymással, fürödhettek a Balatonban, és felfedezhették a környék nevezetességeit is.


(D. B. S.)