Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Testületi ülés: elfogadta a költségvetést a képviselő-testület

Újbuda   |   2017, január 30 - 15:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat egyik legfontosabb idei testületi ülése zajlott január 26-án, amikor a képviselők Újbuda pénzügyeiről is döntöttek. Elfogadták az önkormányzat 2017-es költségvetését, döntöttek a fővárosi önkormányzattal együtt vállalt forrásmegosztásról, továbbá kiosztották az idei Pro Cultura díjakat is.

Az önkormányzat kiadási és bevételi főösszegét a képviselő testület erre az évre csaknem 23,5 milliárd forintban határozta meg. A bevételeket illetően 2017-ben - összevont önkormányzati szinten - valamivel több mint 21 milliárd forint várható. Ezt az összeget a tavalyi 678 millió forintos maradvány, illetve a szabad pénzeszközök betétként való visszavonásából származó finanszírozási bevétel és az előző évben vásárolt kincstárjegy beváltásából származó finanszírozási bevétel is növeli. Az iskolák átadása miatt új kiadási előirányzat, a szolidaritási hozzájárulás jelent meg. Mindeközben a felhalmozási kiadások magasabb összegű tervezését a bevételi források - köztük a kormány által biztosított külön támogatás óvodai férőhely bővítésre -, emelkedés, a működési bevételek bővülése, valamint a költségvetési maradvány tette lehetővé. Ezek az indokolt fejlesztéseket finanszírozzák.
Még a 2015-ös törvény elfogadásával módosult a forrásmegosztásról szóló törvény. A fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető adóbevételekből származó részesedési arány a fővárosi önkormányzat vonatkozásában a 2016. évtől 51 százalékról 52,5 százalékra, a 2017. évtől pedig 52,5 százalékról 54 százalékra növekszik, a kerület esetében pedig ugyanennyivel csökken.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a testületi-ülésen átadták át a „Pro Cultura Újbuda” kitüntetéseket is. Ez a díj a kerület művelődésének, kulturális színvonalának növelése, szellemi javainak gyarapítása érdekében kifejtett kiemelkedő, maradandó értékű tevékenységért, valamint a nagy múltú városrész hagyományainak alkotó továbbfejlesztése érdekében végzett kiemelkedő művészeti munkásságért adományozható. Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete úgy határozott, hogy Pro Cultura Újbuda kitüntetést adományoz Czidráné Bodza Klára népdalénekes részére az előadóművészi és pedagógiai pályán elért teljesítményéért, továbbá a Magyar Népi Énekiskola könyvsorozatáért.

A képviselők az elmúlt időszak két, rendkívül tragikus eseményéről is megemlékeztek: január 15-én elhunyt Olofsson Placid atya, a Szent Imre Plébánia kisegítő lelkésze, kerületünk díszpolgára. Január 20-án éjszaka pedig egy, a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz szenvedett tragikus balesetet Verona közelében, a baleset során 16-an vesztették életüket, többen jelenleg is kritikus állapotban vannak. Az elhunytakról a testület tagjai egy perces néma főhajtással emlékeztek meg.

T. K.