Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Testtudat egészségben–betegségben

Újbuda   |   2015, május 20 - 13:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kemoterápia, sugárkezelés, arcplasztika, műtéti hegek… Mindez a gyógyulás folyamatában és a gyógyulás után is nyomot hagy a rákbetegeken. Hogyan kezeljük testünk megváltozását? Mi tud segíteni megváltozott testképünk elfogadásában? Mit tegyen a környezet? Odanézzen, vagy tapintatosan „észre se vegye”? Erről is szól a napokban megjelent S. O. S. Daganat! című könyv, melynek bemutatója az Allee könyváruházában volt.

Az interjúkötet „szerzői” maguk az érintettek, vagyis a betegek és a velük kapcsolatba kerülő orvosok, pszichológusok, dietetikusok, lelkészek és betegjogászok, akik mind arra reflektálnak, amit a betegek mesélnek magukról, a betegségükről, a kezelések és a gyógyulás buktatóiról, megváltozott életükről és énképükről. A párbeszédjelleget a könyv tördelése is hangsúlyozza: a betegélmények és a rájuk vonatkozó szakértői reflexiók egymással szemközti oldalakon kaptak helyet.

A könyv és a hozzá kapcsolódó eseménysorozat annak a nyílt párbeszédnek az elindítására tesz kísérletet, amelynek célja a tabudöntögetés: eloszlatni a tévhiteket, érthetőbbé, követhetőbbé, elviselhetőbbé tenni a betegséget, az együttélést a beteggel és a betegséggel – elősegíteni a gyógyulást.

E párbeszéd második állomása a betegségtől-kezeléstől megváltozott testet és a hozzá fűződő hol ambivalens, hol viharos érzelmeket állította fókuszba. A vendégek olyan gyógyítók, akik nap mind nap együtt élik át ezt az érzelmi hullámzást a betegeikkel. Segítő, terápiás csoportjukban is együtt vannak – a tánc adta élményekben dolgozzák át közösen, amit a szó talán már nem is képes megragadni:
a beteg a megváltozott test elfogadásáért, a gyógyító pedig a kiégettség ellen vívott küzdelmét.

A könyvet bemutatta és a beszélgetést vezetti: Blaskó Ágnes kommunikációkutató

Beszélgetőpartnerei voltak: dr. Remenár Éva onkológus főorvos, plasztikai sebész,
dr. Szalai Márta osztályvezető főnővér, a Százszorszép Hastánc Klub terápiás csoport vezetője és Paplanos Péter, a Teva kommunikációs igazgatója.

Testtudat egészségben–betegségben