Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Térségi összefogás Törökbálinttal

Újbuda   |   2020, szeptember 8 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda képviselő-testülete augusztus 24-én tartotta soron következő ülését, majdnem teljes létszámmal. Az egybegyűltek kilenc napirendi pontot tárgyaltak, az előterjesztések többségét elfogadták.

A képviselő-testület többórás augusztusi ülésén a leghosszabb vitát a legutolsó napirendi pont váltotta ki, ebben tárgyalták meg a kerületi Fidesz-frakció által benyújtott, az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatra tett javaslatot. Ezt kívánta módosítani a Mi Hazánk önkormányzati képviselője, Novák Előd az Etele úti park elnevezésére tett javaslatával. A park körüli disputák több évre nyúlnak vissza. Egy korábbi tervezet alapján a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy a területet Nelson Mande­láról nevezze el a kerület, ám ezt a képviselő-testület júniusi ülésén leszavazta, és hosszas emlékezetpolitikai vita után az ügyet későbbre halasztotta. Novák Előd már akkor is tiltakozását fejezte ki a Mandela park elnevezés ellen, az augusztus 24-i ülésen azt javasolta, hogy a kérdéses terület neve Horthy Miklós park legyen. A testület ezt nem fogadta el, mint ahogy az eredeti határozattervezetet sem. Az egybegyűltek 8 igen és 16 tartózkodás mellett úgy döntöttek, a kérdést a szeptember 24-i gyűlésükön újratárgyalják majd.
További nyolc napirendi pontban viszont egyetértett a képviselő-testület. Így megszavazták, hogy módosítani kell a díszpolgárrá választásról, valamint a kerületi kitüntetések és elismerő címek adományázásáról szóló rendeletet, amelynek megalkotása óta 22 esztendő telt el. Novemberig bárki benyújthatja a témában tett javaslatait, és ezek tükrében tárgyalja majd a testület a végleges módosítási pontokat. Egyhangú igennel fogadta el a testület, hogy 400 000 forint támogatást nyújt a Grosics Alapítványnak.
Elfogadták a Hosszúréti patak átfogó rendezésével kapcsolatos pályázat benyújtásának tervezetét is, valamint azt, hogy aláírják az együttműködést Törökbálint Önkormányzatával. Így megalakulhat az a térségi összefogás, melynek segítségével a pályázat benyújtható, és elkezdődhet a minden bizonnyal több évre elnyúló munka.
A testület a gazdasági bizottság által javasolt módosításokkal szavazta meg az E-Mobil Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködési szabályzatot, illetve döntés született a Hadik Kávéház tagi kölcsönének visszafizetési ütemezéséről. Elfogadta a testület a Gamesz vezetőjének felmondását, valamint a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról szóló polgármesteri tájékoztató határozatának módosítását is.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.