Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Térségi összefogás Törökbálinttal

Újbuda   |   2020, szeptember 8 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda képviselő-testülete augusztus 24-én tartotta soron következő ülését, majdnem teljes létszámmal. Az egybegyűltek kilenc napirendi pontot tárgyaltak, az előterjesztések többségét elfogadták.

A képviselő-testület többórás augusztusi ülésén a leghosszabb vitát a legutolsó napirendi pont váltotta ki, ebben tárgyalták meg a kerületi Fidesz-frakció által benyújtott, az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló politikai nyilatkozatra tett javaslatot. Ezt kívánta módosítani a Mi Hazánk önkormányzati képviselője, Novák Előd az Etele úti park elnevezésére tett javaslatával. A park körüli disputák több évre nyúlnak vissza. Egy korábbi tervezet alapján a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy a területet Nelson Mande­láról nevezze el a kerület, ám ezt a képviselő-testület júniusi ülésén leszavazta, és hosszas emlékezetpolitikai vita után az ügyet későbbre halasztotta. Novák Előd már akkor is tiltakozását fejezte ki a Mandela park elnevezés ellen, az augusztus 24-i ülésen azt javasolta, hogy a kérdéses terület neve Horthy Miklós park legyen. A testület ezt nem fogadta el, mint ahogy az eredeti határozattervezetet sem. Az egybegyűltek 8 igen és 16 tartózkodás mellett úgy döntöttek, a kérdést a szeptember 24-i gyűlésükön újratárgyalják majd.
További nyolc napirendi pontban viszont egyetértett a képviselő-testület. Így megszavazták, hogy módosítani kell a díszpolgárrá választásról, valamint a kerületi kitüntetések és elismerő címek adományázásáról szóló rendeletet, amelynek megalkotása óta 22 esztendő telt el. Novemberig bárki benyújthatja a témában tett javaslatait, és ezek tükrében tárgyalja majd a testület a végleges módosítási pontokat. Egyhangú igennel fogadta el a testület, hogy 400 000 forint támogatást nyújt a Grosics Alapítványnak.
Elfogadták a Hosszúréti patak átfogó rendezésével kapcsolatos pályázat benyújtásának tervezetét is, valamint azt, hogy aláírják az együttműködést Törökbálint Önkormányzatával. Így megalakulhat az a térségi összefogás, melynek segítségével a pályázat benyújtható, és elkezdődhet a minden bizonnyal több évre elnyúló munka.
A testület a gazdasági bizottság által javasolt módosításokkal szavazta meg az E-Mobil Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködési szabályzatot, illetve döntés született a Hadik Kávéház tagi kölcsönének visszafizetési ütemezéséről. Elfogadta a testület a Gamesz vezetőjének felmondását, valamint a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról szóló polgármesteri tájékoztató határozatának módosítását is.

Újbuda