Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Tengerhez magyar! el a tengerhez!

Újbuda   |   2018, május 3 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tengerhez magyar! el a tengerhez! (Kossuth Lajos) címmel nyílt meg Szüts Miklós festőművész, tervezőgrafikus kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben május 2-án. A tárlat egyben a művész székfoglalója is volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián.

Az eseményen Ferencz Győző a Széchenyi Akadémia ügyvezető elnöke és Antal Nikolett a B32 művészeti vezetője köszöntötte a kerületben élő művészt. Az óriási érdeklődés kísérte a tárlatot, amelyet a festő régi barátja, Alföldi Róbert színész, rendező nyitott meg, és ahol átadták a művésznek az akadémiai tagságát igazoló oklevelet is.

Szüts Miklóst régóta foglalkoztatja a tenger motívuma, a végtelen víz, az elhagyott part és szikla. A téma a művész számos korábbi munkájában is felbukkant, most a B32 Galériában az elmúlt másfél évben készült képei láthatók.

– Sokszor elmondtam már, hogy a látszat ellenére kapcsolatom a „természet” nevű dologgal nagyon arisztokratikus: ő nem nyomul rá az életemre, és én is tartom a három lépés távolságot. A tenger azonban más: az nem selymesen lobogó füvű rét kisrigókkal és bárányfelhőkkel, a tenger az embertelen, nagyszabású és félelmetes. A tenger mellett fizikailag tapasztalhatja meg az ember a végtelent, még nagyobb szóval az örökkévalóságot – fejtette ki az alkotó.

A május 25-éig látható kiállítás címét Kossuth Lajos 1846-ban megjelent cikke ihlette.


Újbuda