Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Téli teendők autósoknak

Újbuda   |   2018, december 1 - 11:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már nem lehet halogatni a gépjárművek felkészítését a téli időjárási és útviszonyokra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a haladás és a megérkezés biztonságáért az alábbiakat tanácsolja a gépjárművezetőknek:

A kedvezőtlen látási viszonyok beállta előtt ellenőrizzük a gépjárművek világítóberendezéseit, és javíttassuk ki az esetleges hibákat. A rosszul beállított fényszórók nemcsak az adott autó vezetőjét gátolják az úton lévő akadályok észlelésében, hanem balesetveszélyes helyzetet is teremtenek a többi járművezető „elvakításával”. A KRESZ egyik alapelve a „látni és látszani”: nem elég, ha mi látunk, minket is észlelnie kell a többi sofőrnek, illetve a gyalogosoknak is.

  • A téli közlekedés során a világítóberendezések, a fűtés, illetve az üvegek páramentesítése jelentősen igénybe veszi a gépkocsi akkumulátorát és elektromos hálózatát, nem beszélve a fagy hatásáról. Ezért még az igazi hideg és a fokozott igénybevétel előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni mind az akkumulátort, mind az elektromos rendszert. Tévhit, hogy a téli guminak csak havas, jeges úton van jelentősége. Hét fok alatt a nyári gumik tapadása és menettulajdonságai megváltoznak, romlik a hatékonyságuk, a jármű irányíthatósága csökken. A gumicsere időpontját ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsuk. Ne feledkezzünk meg a helyes guminyomás beállításáról sem.
  • A gépjárművel a megváltozott útviszonyok mellett is biztonságosan meg kell tudni állni, ezért a téli felkészítéskor szenteljünk figyelmet a fékek állapotának, valamint a fékfolyadéknak is. A rossz állapotú berendezés, a használat során viszkozitásából vesztő fékolaj rontja a fék hatékonyságát, így hosszabb ideig tart megállni a téli útviszonyok között.
  • A hideg idő beköszöntével érdemes ellenőriztetni a hűtőfolyadék fagyáspontját, télire cserélni a szélvédőmosó folyadékot, és folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról is, hiszen a megfelelő kilátás a biztonságos észlelés egyik záloga.

Jelentős szervizköltségtől kíméljük meg pénztárcánkat, ha idejében gondoskodunk járművünk „fagymentesítéséről”. A gépkocsi megfelelő műszaki felkészítése mellett azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a balesetmegelőzésben a legfontosabb az emberi tényező.
(BRFK)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.