Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Tél: havas utak, latyak mindenhol

Újbuda   |   2019, január 9 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Havas, hókásás, latyakos útfelületre számíthatnak az autósok mindenhol, azt követően, hogy kedden és szerdára virradóan jelentős mennyiségű hó hullott országszerte. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. folymatosan takarítja Budapest útjait, de kérik az ingatlantulajdonosokat, hogy a házak előtti járdaszakaszokat maguk is takarítsák le és síkosság mentesítsék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számos helyen mért 10-20 centiméteres hóvastagságot az országban szerda reggelig. A Kékestetőn 32 centiméteres a hóréteg, Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó. A havazás miatt sok helyen havasak, hókásásak, latyakosak az utak, a letaposott hótól síkosak. - Lassíthatják a forgalmat hókotrók, síkosság mentesítő munkagépek, amelyeket megelőzni azonban tilos és balesetveszélyes – az Útinform szerint.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjszaka 80 munkagéppel takarította a főváros főbb útvonalait. Ugyanakkor a mellékutak havasak, csúsznak, takarításukat csak a főutak rendbe tételét követően tudják megkezdeni. Méréseik szerint Pesten 8 centiméter, Budán pedig 13 centiméternyi hó hullott. A FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a házak előtti járdaszakaszokat takarítsák le és síkosság mentesítsék - a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Az országos vasúthálózaton, az elővárosi- és távolsági forgalomban is jellemzően menetrendszerű a közlekedés. Kivétel a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Záhony-Nyíregyháza vonal, ahol megnövekedett menetidővel kell számolni. A Mávinform közleménye szerint számos helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán, illetve a peronok hó- és síkosság mentesítésén.

Az OMSZ délutáni veszélyjelzése szerint csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat elő havazás, hózápor, melyből 4-5 centiméternyi hó hullat. Szerdán délen helyenként ónos eső sem zárható ki.

Kedden a negyedórás átlagteljesítmény 6884 megawattos csúcsértékével megdőlt az áramfogyasztás rekordja Magyarországon - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerdán. A közlemény az időjárással indokolja a kiemelkedő áramfogyasztást. A terhelés nem okozott gondot a villamosenergia-rendszer számára - írták. A rendszerterhelés eddigi csúcsát, 6869 megawattot tavaly december 19-én mérték.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren, Szegeden és Vácon kifogásolt a levegő minősége. Kiemelték, hogy veszélyes levegőminőség esetén mindenkinél jelentkezhetnek légúti tünetek, úgy mint a köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ilyenkor nem javasolja a szabadban való hosszas tartózkodást nemcsak a légszennyezettség, hanem a hideg időjárás miatt sem. Ezzel együtt mindenkitől azt kérik, "környezetünk és egészségünk megóvása érdekében" kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.