Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Tavaszvárás a Bikás parkban

Újbuda   |   2018, március 14 - 13:40Nyomtatóbarát változatSend by email

Eddig soha nem látott módon köszönt be idén a tavasz Újbudán, azon belül a Bikás parkba: március 24-én Tavaszváró Pikniket szervez Újbuda Önkormányzata a kedvelt helyszínen. A tematikus családi napon húsvéti kavalkád várja a kilátogatókat, a szervezők a hagyományokról sem feledkeztek meg. Lesz tojáskeresés, húsvéti körbejárós, csuhézás, de akár körtáncot is lejthetnek az érdeklődők. A rendezvényen fellép Charlie, Freddie, a Budapest Voices – mindannyiukkal már többször is találkozhatott az újbudai közönség.

Az új eseménnyel teljessé válik a szórakoztatás mellett a közösségépítést is célzó önkormányzati sorozat, hiszen így már minden évszakban várja valamilyen nagyívű program a kerületieket. A legnagyobb szabású rendezvény az elmúlt években mindig a Bikás parki gyereknap volt, ahol egész nap ingyenes programok hívogatták a családokat sztárfellépőkkel, színházi és kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, különféle bemutatókkal. Az idén hétéves múltra visszatekintő gyereknap látogatóinak száma már több ízben is elérte a tízezret.

A nyár jellemzően a kisebb léptékű helyi mulatságoké – ilyen volt például tavaly a Kelenföldi Lecsófesztivál –, ősszel aztán újraindulnak a nagyobb események. Az újbudai Őszköszöntő Fesztivál helyszíne ugyancsak a Bikás park, de a kerület egyes, szinte külön kis világot jelentő részeiben is mindig találnak helyet a szervezők a helyi ünnepeknek. Őrmező Ünnepét a Költők parkja fogadja be, a tavalyi gazdagréti Helyi Értékek Napjának a Dzsungel park adott otthont.

Külön kategóriát jelentenek a szabadtéri rendezvényeken belül azok, amelyek az egészséges életmódot, az egészségmegőrzést szolgálják. A Kopaszi gáton a Válassz Sportot Újbudán! alkalmából tavaly csaknem negyven sportággal ismerkedhettek meg a látogatók szeptember elején, két hétre rá pedig a Feneketlen-tó mellett, az Újbudai Egészségparton választhatták a sportprogramokat a szűrővizsgálatok, egészségügyi tanácsadások mellett.

Az egész éves programsorozat ennél jóval gazdagabb is tud lenni, a csúcsa azonban rendre a november 11-i Kerület Napja, amely ténylegesen egy hétig tart. Ilyenkor az időjárás már kisebb esélyt ad egy jó szabadtéri rendezvényre, inkább az olyan intimebb programok teszik emlékezetessé a napot, mint az elmúlt tizenöt évben a kerületben született gyerekek közös születésnapja. A generációk másik oldalán pedig azokat köszönti az önkormányzat ezekben a napokban, akik évtizedek óta a kerületben élnek, valamint azokat a házaspárokat, amelyek már túl vannak az aranylakodalmukon is.

Freddie, Charlie és a Budapest Voices

Igazi sztárok szórakoztatják majd az újbudaiakat a március 24-i Tavaszváró Pikniken a Bikás parkban. A fellépők között lesznek énekesek és zenekarok is – mindenkinek ugyanaz a célja: a jó hangulat.

Az új kerületi esemény, a Tavaszváró Piknik egyik sztárfellépője Fehérvári Gábor, azaz Freddie és zenekara lesz. Március 24. amúgy is ünnep számára, hiszen ekkor van a névnapja, amikor édesapjával is felköszönthetik egymást. Freddie azért is örül a Bikás parki rendezvénynek, mert ez lesz a tavaszi, nyári szezon nyitánya. A fesztiválok és városnapok időszakában mindig lelkesen készül az első szabadtéri koncertre, azért is szereti ezeket, mert a legkülönfélébb emberek gyűlnek össze egy helyen, és sokkal nyitottabbak, mint máshol. – Az ő tetszésük, vagy éppen nem tetszésük nagyon fontos visszajelzés egy előadónak. Egyszer láttam egy városnapi koncertet, ahol a közönség alapvetően nem is ismerte az együttest, legfeljebb egy-két, a rádiókban rendszeresen játszott slágert. A zene azonban annyira tetszett nekik, hogy a ráadásig tömve volt a nézőtér – mondta lapunknak Freddie. A Dal című verseny 2016-os győztese szereti a közös fényképezkedést is. – Ilyenkor nem az előadóról szól a koncert, hanem a hallgatókról. A cél az, hogy ők érezzék jól magukat – hangsúlyozta Freddie. A pikniken elsősorban Freddie Pioneers című albumának dalai csendülnek majd fel.

Magyarország legnépszerűbb a cappella együttese, a Budapest Voices is fellép a Bikás parki pikniken. Az együttes hatvanperces best of programmal áll a színpadra – egy ütőhangszeressel kiegészülve –, egyebek közt az Adjon az ég (Tankcsapda), az Autó egy szerpentinen (Quimby), a Hajolj bele a hajamba (Péterfy Bori & Love Band) és az Ennyi csak (Kowalsky meg a Vega) című dalokkal. – Március 24-én a pörgősebb, táncosabb darabokat vesszük elő – tájékoztatta lapunkat Warnusz Zsuzsa, az együttes vezetője.

A tizenhárom fős együttes már negyedik alkalommal koncertezik a XI. kerületben. Először a Szent Gellért téri metrómegállóban adtak egy rendhagyó reggeli koncertet Alternatívák című lemezük megjelenése napján. Másodszor a Savoya Park születésnapi rendezvényén, végül a B32 Galéria és Kultúrtérben léptek fel egy adventi jótékonysági koncerten, telt ház előtt. – A csapat kötődik Újbudához, annak is a belső, nyüzsgő részéhez, a Kelet Caféhoz, a Hadikhoz, a Szatyor Bárhoz és a B32-höz – árulta el Warnusz Zsuzsa.

A fellépők sorát Charlie zárja: az élő magyar rocklegenda visszatérő attrakciója az újbudai rendezvényeknek. Volt, amikor tanévnyitó fesztiválon adott koncertet, máskor Őrmező ünnepén szórakoztatta a közönséget, sőt, az is megesett, hogy a kerületi rendőrkapitányság nőnapi meglepetésvendégeként bukkant fel a Liszt-díjas énekes.

(T. K.)