Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Tavaszünnepet rendezett Kossuth Gyermekotthon

Újbuda   |   2014, május 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Tavaszünnepet tartott a Kossuth Lajos gyermekotthon hétvégén. Ugrálóvár, biciklis akrobaták és vidám színpadi műsor várta azokat az őrmezei gyerekeket, akik ellátogattak az eseményre. A rendezvényt négy éve indították azért, hogy a lakótelepiek jobban megismerjék a gyermekotthon lakóit. Idén az Őrmezei Kossuth-díjat az otthon színjátszókörét évek óta vezető Füsti Molnár Sándor, Fecske kapta.

A Kossuth Lajos Gyermekotthon bentlakói és kívülről érkező családok egyaránt részt vehettek az intézmény tavaszi ünnepségén. Az érdeklődők az otthon kertjében válogathattak a szabadtéri programokon között. A tavaszünnepen ügyességi vetélkedőre és póni lovagoltatásra lehetett benevezni, a kevésbé bátrak pedig kecskét, nyulat és lámát simogathattak. A környékbelieket a biciklis akrobaták bemutatója és a kutyás program vonzotta leginkább.

Idén a Vöröskereszt is kitelepült a rendezvényre: a szakemberektől például az újraélesztés technikáját is elsajátíthatták az otthon lakói. A rendőrségi sátorban bűnmegelőzési tanácsadás zajlott, de a diákok egy barátságos focimeccset is játszottak az egyenruhásokkal. A helyi református gyülekezet és a Morus Szent Tamás Egyesület is az intézménnyel ünnepelt.

Új programként idén főzőversenyt hirdetett az intézmény, melyen muflon sülttel indult Junghausz Rajmund, a körzet önkormányzati képviselője. Szerinte az eseményre sokan, szívesen mennek a lakótelepről, mivel az 1983 óta működő gyermekotthon szerves része Őrmező életének.

Dóka Rita a gyermekotthon igazgatója fontosnak tarja a kapcsolatépítést a helyi családokkal, akikkel nem mindig volt kiegyensúlyozott a viszony: előfordult, hogy a szülő nélkül nevelkedő, nehezebben kezelhető gyerekek összetűzésbe kerültek a környékbeliekkel. – Az utóbbi években szinte megszűnt a probléma, ami talán ennek a rendezvénynek is köszönhető – tette hozzá az igazgató.

A tavaszünnepen az Őrmezei Kossuth-díjat Junghausz Rajmund ezúttal az otthon színjátszókörét évek óta vezető Füsti Molnár Sándornak, művésznevén Fecskének adta át. Fecske az AHA Színkörben is közreműködik és hajléktalan színészekkel szervez előadásokat.

Az otthon igazgatója beszélt arról is, hogy volt amikor együtt karácsonyoztak a Kossuthos gyerekek a fedél nélküliekkel, és közös táborozásaik is vannak azért, hogy megtanulják, milyen a rászorulókkal együtt lenni.

A nap folyamán táncosok és énekesek is bemutatták tehetségüket, fellépett a Kossuth otthon színtársulata, végül pedig Nika énekelt a gyerekeknek.

T.D. - ÚjbudaTV