Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

Társasházaknak – felkészülés a télre

Újbuda   |   2015, október 9 - 13:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egyre hidegebbre forduló időjárás miatt számos feladat adódik a társasházak életében. Érdemes jó előre felkészülni a havas, hűvös hónapokra, hogy senkit ne érjen meglepetés, és a kötelező hóeltakarításon, csúszásmentesítésen túl ne legyen szükség sürgős beavatkozásra, nem várt kiadásokra.

A közös képviseletek törvényi kötelességüknél fogva – elvileg – már megszervezték a téli munkákat, az időjárási viszontagságok miatti problémákat el kell tudniuk hárítani. A tetőszerkezetek, vízvezetékek ellenőrzésére itt az utolsó előtti pillanat, a hóeltakarításhoz szükséges eszközöknek is rendelkezésre kell állniuk. Szeptembertől ajánlott lebonyolíttatni a csótány- és rágcsálóirtást, a nem kívánt lakótársak elszaporodását ősszel érdemes megelőzni. A lehulló falevelek elszállításához és egyéb kertészeti munkákhoz lombzsákokra lesz szükség, amelyeket az önkormányzattól lehet igényelni.

A társasházak életében az őszi-téli időszakban sok teendő halmozódhat fel, a hasznos tennivalók ideje is elérkezett. Érdemes ilyenkorra, még az intenzív levélhullás előtti hetekre időzíteni az ereszcsatornák tisztítását, különben nem lesznek képesek elvezetni az esővizet, és a csőrendszer leszakadhat. Szükség esetén a tetőmunkálatokra is időt és pénzt kell szánni, beleértve a hófogók ellenőrzését, ami a tetőről lezúduló hó okozta balesetek veszélyét háríthatja el. Ha a kémények ellenőriztetése még nem történt meg, a fűtési szezon megkezdése előtt mindenképpen sor kell keríteni rá. Fel kell készülni a téli síkos, csúszós időszakokra, amikor is ajánlott környezetbarát anyagokat használni.

A társasházakról szóló 2003-as törvény értelmében a preventív munkákra a pénzt már mindenhol el kellett különíteni, a hóeltakarításra, a lépcsőházak csúszásmentesítésére, a járdák sózására elvileg megvan a fedezet. A jogszabályok előírják ugyanis, hogy a lakóépületek közgyűlése minden év május 31-éig fogadja el a következő esztendőre várható költségvetést. A tárgyévi büdzsé megszavazásakor az e munkákhoz köthető kiadásokat már tudni lehet, ezek ismeretében lehet tervezni az évet. A váratlan helyzetek finanszírozásában az önkormányzat nyújthat segítséget. A XI. kerület vezetői minden évben csaknem 100 millió forintot különítenek el lakóépületek felújításának támogatására.

Weber István, a Ballagi Mór utca egyik társasházának képviselője is hangsúlyozta: már el kell kezdeni a téli felkészülést. Az utóbbi esztendőkben ugyan kevesebb gond volt a havazással, de azért érdemes beszerezni a hólapátot és a zöldsót (környezetkímélő útszóró só). A lakók az általuk végezhető, könnyebb munkát minden évben maguk végzik, a szakipari tevékenységet azonban hozzáértőkre bízzák. Érdemes szakemberekkel átvizsgáltatni a tetőt, az ereszeket és lefolyókat, az épület tartószerkezeteit és homlokzati részeit, a vízvezetékeket és csatornacsöveket. A fűtési idény megkezdése előtt meg kell győződni a kémények és füstjáratok jó állapotáról is. A FŐKÉTÜSZ minden évben elvégzi a kéményellenőrzést. A közös képviselő ezzel kapcsolatos feladata mindössze annyi, hogy időben értesítse a ház lakóit, így a szakemberek bejuthatnak a lakásokba, és el tudják végezni a kontrollvizsgálatot. Utóbbi azért is fontos, mert a múltban volt már szén-monoxid-riasztás a házukban. A kéményseprők a tüzelőberendezések biztonságát is meg tudják vizsgálni, ezzel megelőzhető a baj.

(Újbuda)