Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 9. csütörtök, Abigél, Alex

Társasházak működésével kapcsolatos információ

Újbuda   |   2020, november 30 - 14:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

Kivonat a rendelkezésekből:

A veszélyhelyzet ideje alatt a társasház nem tart közgyűlést. Éves elszámolásról, következő évi költségvetésről vagy más kötelező döntésű tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie.

Lehetőség van azonban írásbeli közgyűlés tartására. (A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 56. § 4.2. pontjának értelme szerint akkor lesz érvényes és eredményes az írásbeli szavazás, ha legalább a tulajdonostársak többsége szavazott és az érvényesen leadott szavazatok egyszerű többséget jelentenek.)

Engedélyezett az e-mail, internetes alkalmazás útján tett nyilatkozat.

Közös képviselő/intézőbizottság nem menthető fel, megbízatása nem szüntethető meg; ha megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, az új közös képviselő/intézőbizottság megválasztásáig, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig köteles a feladatait – változatlan díjazás mellett – ellátni. (Egyéb ok miatti megszűnés vagy ellátatlanság esetén a számvizsgáló bizottság, ill. bármely tulajdonostárs is elláthatja.)