Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Társadalmi lenyomat nyolcvannégy fényképen

Újbuda   |   2018, szeptember 27 - 13:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Különleges vállalásra adta a fejét a Bartók Béla úton működő Nemzeti Portrétár. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem festményeket, hanem fotókat állítottak ki galériájukban, amelyek vitéz Csécsi Nagy Imre altábornagy hagyatékából kerültek elő.

Bár a kiállítás egy személy életét öleli fel, a valóságban több tucat emberi sorsot örökítettek meg a ritka felvételek, amelyek évtizedeken keresztül rejtve maradtak a kíváncsi szemek elől. A tárlat anyagát az altábornagy leszármazottai találták meg, akik a Nemzeti Portrétárat és a Honvédelmi Minisztériumot kérték fel a publikálásra. A fotók a magyarság történetének nagyon fontos és meghatározó eseményét elevenítik fel: az I. világháborút és az azt követő időszakot. Vitéz Csécsi Nagy Imre kardinális alakja volt a 20. század történelmének, kiváló katonaként nemcsak harcolt hazájáért, hanem a sérült bajtársak ellátását is alapvető feladatának tekintette. Ám a története méltatlanul a feledés homályába merült.
– Az altábornagy életét a hazaszeretet, az istenszeretet, valamint a családszeretet jellemezte. Ezek olyan értékek, amelyek példaként szolgálhatnak a jövő generációjának is. A magyarság megmaradása és a haza védelme nemzeti ügyünk, amelyért nap mint nap tennünk kell. Nekünk az a dolgunk, hogy példaképeket kutassunk fel a gyerekek számára, hiszen rajtuk keresztül tudjuk a kultúránkat továbbörökíteni – mondta Simicskó István, hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos a kiállítás megnyitóján. Az eseményre ellátogatott Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki hangsúlyozta: vitéz Csécsi Nagy Imre olyan ember volt, amilyennek mindenkinek lennie kellene, hűséges a hazájához, a bajtársaihoz és Istenhez.


(Újbuda)