Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Társadalmi egyeztetés a dél-budai buszhálózatról

Újbuda   |   2016, március 3 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 4-es metró átadása óta eltelt időszak tapasztalatait összegezné a BKK és ha szükséges módosítana a metróvonalhoz kapcsolódó dél-budai buszhálózaton. Emiatt társadalmi egyeztetésre bocsátja autóbusz-hálózati fejlesztésének koncepcióját. A tervezett változások interaktív térképes felületen ismerhetők meg a http://www.bkk.hu/te/m4-felszin/ oldalon, a véleményeket március 16-ig várják.

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Budapesti Közlekedési Központ a 4-es metróhoz kapcsolódó buszhálózat átalakításról. Az egyeztetés célja, hogy a XI. kerületi buszjáratok fejlesztésével könnyebben elérhető legyen a metró, a buszok hatékonyabb szolgáltatást nyújtsanak és javuljon a XXII. kerület közlekedése is. Az elmúlt években a metróvonal indításával összefüggő hálózatfejlesztés eredményeként Újbuda déli része és Budafok-Tétény felől új, a metró elérését segítő járatok indultak, a felszíni járatok mellett azonban megmaradtak a metróval lényegében párhuzamosan haladó buszvonalak. A BKK utasforgalmi felmérései szerint ezek a járatok veszítettek népszerűségükből.

A BKK tavaly ősszel a 7-es és a 33-as járatcsalád átalakításával kapcsolatban kérte ki az utasok véleményét; most ezt a javaslatot bővítette ki, fejlesztette tovább, reflektálva a nagyszámú és korántsem egységes elképzelésekre. Az új javaslat célja, hogy a metróval párhuzamos buszjáratok helyett még jobb felszíni kapcsolatot nyújtson a 4-es metróhoz. Érinti a Buda különböző területeiről a Rákóczi út térségébe beérkező, illetve Zugló és Újpalota felé továbbközlekedő buszjáratokat, nem változnak a belváros és Újpalota közötti vonalak, azonban a Buda felé továbbközlekedő autóbuszok nem a metró felett közlekednének tovább. Kedvezőbbé válna többek között Gazdagrét, Kelenvölgy és Farkasrét metrókapcsolata. A Kelenvölgyet érintő járatok struktúrájának átalakításával módosulna néhány, a térségben közlekedő járat forgalma is és javulna a 4-es metró közösségi közlekedési kapcsolata Budafok-Felsőváros, illetve Budatétény lakóterületei felől is. A Rózsakert utcai lakótelep felől a Balatoni úton át Kelenföld vasútállomásig a gyorsjárati kínálat jelentősen bővülne, egyúttal egyszerűsödne Budafok-Felsőváros autóbusz-hálózata.

A javaslat a http://www.bkk.hu/te/m4-felszin/ oldalon ismerhető meg, az utasok és a lakosság észrevételeit ugyanezen az oldalon várják március 16-ig.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.