Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Társadalmi egyeztetés a 7-es, a 33-as buszcsalád és Dél-Buda tömegközlekedéséről

Újbuda   |   2015, október 28 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Társadalmi egyeztetés indul a 7-es és a 33-as buszcsalád, valamint Dél-Buda tömegközlekedésének tervezett változásaival kapcsolatban. A Budapesti Közlekedési Központ november 10-éig várja a Nagytétényben, Budatétényben, Budafokon, Albertfalván, Kelenföldön, Lágymányoson, a Belvárosban, Zuglóban és az Újpalotán élők és a környék járatait használók véleményét, észrevételeit. A módosítási tervek megismerésére és a véleményezésére a www.bkk.hu/te/del-buda oldalon van lehetőség.

A tavaly tavaszal átadott M4-es metró jelentősen átalakította a közlekedési szokásokat Dél-Budán, ám a megújult felszíni hálózaton – ideiglenes jelleggel – megmaradtak a metróátadás előtti hagyományos közlekedési irányok  - állítja a Budapesti Közlekedési Központ. A társaság az elmúlt időszakban több alkalommal végzett utasszámlálást és komplex forgalomfelvételt az érintett vonalakon, melyek alapján – a megváltozott utazási szokásokkal összhangban – kidolgozta javaslatát, amit társadalmi egyeztetésre bocsát. A változtatásban a 7E, a 33-as, a 103-as, a 103A (új járat), a 101-es, a 101E (új járat), a 107-es, a 114-es, a 133-as, a 203E (új járat), a 213-as, a 214-es és a 233-as járat érintett.

Változások a 7-es és a 33-as autóbuszcsalád közlekedésében

- Nagytétény és Budatétény térségéből Pest felé bővülnek a közvetlen közlekedési kapcsolatok. A 22. kerületből a 133-ason kívül új gyorsjárattal, a meghosszabbított útvonalú 33-as járattal is el lehet majd jutni a pesti belváros felé.

- A 33-as járat átveszi a 107-es és a 233-as járat szerepét.

- A 7E gyorsjárat hétköznap a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, illetve napközben sűrűbben közlekedik majd.

- A 133-as járat útvonala az Egyetemváros térségében módosul: a Bogdánfy utcában, a Petőfi híd budai hídfőjénél, illetve a Műegyetem rakparton új megállóhely létesül, így a legforgalmasabb időszakokban bővül az egyetemi épületek közösségi közlekedési kiszolgálása.

Változások Lágymányos és Kelenföld térségében

A 103-as busz meghosszabbítva közlekedik majd, a Budafoki út–Hengermalom út csomóponttól a Budafoki úton át a Móricz Zsigmond körtérig jár.

- A kerületközponti eljutási lehetőségek fejlesztése és a Szent Imre Kórház metrókapcsolatának javítása érdekében a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz belső végállomása a Móricz Zsigmond körtérre kerül.

- A 213-as busz mellett a 214-es járat is a Fehérvári út–Kondorosi út–Tétényi út útvonalon közlekedik majd.

Változások Budafok-Tétény térségében

A 101E (mai 101-es) járat sűrítéseként, 203E járatszámmal új járat indul a legforgalmasabb időszakokban Donát-hegy térségéből a Balatoni úton át az M4-es metró végállomásáig, Kelenföld vasútállomásig.

- A Rózsakert utcai lakótelep kedvező kiszolgálása érdekében, a 233-as járatot helyettesítve a 214-es járat útvonala módosul. A 214-es autóbusz a továbbiakban nem érinti az Ispiláng utca végállomást, helyette a Rózsakert utca – VII. utca – Dózsa György út hurokútvonalat járja be.

A véleményezésre és a javaslattételre november 10-ig van lehetőség a www.bkk.hu/te/del-buda oldalon.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.