Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Tanóra a közösségi kertben

Újbuda   |   2014, május 23 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tanórát tartottak a minap a kerület első közösségi kertjében. Egy közeli általános iskola tanulóinak ugyanis az Őrmezei Közösségi Kertben volt kihelyezett természetismereti órájuk. Egy évvel ezelőtt Őrmezőn hozta létre a városrész első ilyen jellegű kertjét az önkormányzat, a faládás ágyások gondozási jogát pedig pályázaton nyerhették el a lakótelepi családok. Az ötletgazda Junghausz Rajmund szerint a kertet nemcsak termesztésre, hanem ismeretterjesztésre is lehet használni.

A Menyecske utca és Neszmélyi út találkozásánál létrehozott kertet tavaly tavasszal adta át Újbuda Önkormányzata, a városlakókból lett kisgazdák pedig már egy teljes vegetációs időszakot megéltek. A tavaszi előkészületek óta néhány zöldséget már le is szüreteltek a kerttulajdonosok, most épp az eper, a zöldborsó és a retek érik. Az Őrmezei Általános Iskola egyik alsós osztálya kikerekedett szemmel hallgatta a tanórát vezető kertészmérnök előadását és megtudhatták, hogyan lesz a magból palánta, abból pedig termés.

A gyerekeknek a lexikonok helyett élvezetesebb közelről megismerni a természet működését, ennek pedig legegyszerűbb módja, ha kisétálnak a közeli kertbe – mondta az ötletgazda Junghausz Rajmund. Az őrmezei képviselő azt szeretné, ha több iskola is tartana kihelyezett tanórákat a területen. A diákok kérdéseiből nem volt hiány, főként a tapasztalatszerzés tetszett nekik. Azonosították például a kapor illatát a tökfőzelékkel, a bazsalikom fűszeres illatát a milánói makaróniéval, a mentát a rágógumival. A program folytatódhat és tervek szerint egész évben végigkísérhető lesz a növénytermesztés folyamata.

Az iskola igazgatója Újkériné Diviák Mária osztja azt a nézetet, hogy minél több időt töltsenek szabadban a gyerekek. - Mivel ökoiskola vagyunk, fontos hogy az elmélet mellett használható gyakorlati tudást is szerezzenek diákjainak - mondta.

T.D. - ÚjbudaTV