Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Tanóra a közösségi kertben

Újbuda   |   2014, május 23 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tanórát tartottak a minap a kerület első közösségi kertjében. Egy közeli általános iskola tanulóinak ugyanis az Őrmezei Közösségi Kertben volt kihelyezett természetismereti órájuk. Egy évvel ezelőtt Őrmezőn hozta létre a városrész első ilyen jellegű kertjét az önkormányzat, a faládás ágyások gondozási jogát pedig pályázaton nyerhették el a lakótelepi családok. Az ötletgazda Junghausz Rajmund szerint a kertet nemcsak termesztésre, hanem ismeretterjesztésre is lehet használni.

A Menyecske utca és Neszmélyi út találkozásánál létrehozott kertet tavaly tavasszal adta át Újbuda Önkormányzata, a városlakókból lett kisgazdák pedig már egy teljes vegetációs időszakot megéltek. A tavaszi előkészületek óta néhány zöldséget már le is szüreteltek a kerttulajdonosok, most épp az eper, a zöldborsó és a retek érik. Az Őrmezei Általános Iskola egyik alsós osztálya kikerekedett szemmel hallgatta a tanórát vezető kertészmérnök előadását és megtudhatták, hogyan lesz a magból palánta, abból pedig termés.

A gyerekeknek a lexikonok helyett élvezetesebb közelről megismerni a természet működését, ennek pedig legegyszerűbb módja, ha kisétálnak a közeli kertbe – mondta az ötletgazda Junghausz Rajmund. Az őrmezei képviselő azt szeretné, ha több iskola is tartana kihelyezett tanórákat a területen. A diákok kérdéseiből nem volt hiány, főként a tapasztalatszerzés tetszett nekik. Azonosították például a kapor illatát a tökfőzelékkel, a bazsalikom fűszeres illatát a milánói makaróniéval, a mentát a rágógumival. A program folytatódhat és tervek szerint egész évben végigkísérhető lesz a növénytermesztés folyamata.

Az iskola igazgatója Újkériné Diviák Mária osztja azt a nézetet, hogy minél több időt töltsenek szabadban a gyerekek. - Mivel ökoiskola vagyunk, fontos hogy az elmélet mellett használható gyakorlati tudást is szerezzenek diákjainak - mondta.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.