Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Tanítványai emlékeztek meg Kokas Ignácról

Újbuda   |   2016, október 15 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kokas Ignác festőművész születésének 90. évfordulója alkalmából nyílt emlékkiállítás a B32 Galéria és Kultúrtérben október 14-én. Az érdeklődők nem alapműveket, hanem keveset vagy soha nem látott munkákat, grafikákat és archív videó felvételt tekinthetnek meg november 3-ig.

Kokas Ignác festőművészt a második világháború utáni magyar festészet kiemelkedő, meghatározó, és stílusteremtő alkotója. A művész fokozatosan alakította ki egyéni, erős természeti benyomásokra építkező, valamint emberi, etikai problémákra utaló festői felfogását. Kokas Ignác nagyhatású, szinte iskolát teremtő mesterré vált, melyet erősített, hogy a Magyar Képzőművészeti Főiskola (ma Egyetem) festő tanáraként vált meghatározó oktató személyiséggé. Tanítványait nem megváltoztatni akarta, csupán arra törekedett, hogy kihozza belőlük a legjobbat.

Az emlékkiállítást Feledy Balázs művészeti szakíró, az újbudai művészeti tanács tagja, valamint Szotyory László festőművész nyitotta meg. Szotyory - állítása szerint - a mai napig hallja mesterének szavait alkotás közben. Az ugyancsak Kokas-tanítvány Roskó Gábor is mesterét idézte beszédében.

Kokas Ignác idén lenne 90 éves.

Újbuda