Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Táncházzal indul a Fonóban a Budapest Folk Fest

Újbuda   |   2017, május 16 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapest Folk Festet a Fonó Budai Zeneház szervezésében. Soha annyi külföldi fellépő nem volt a fesztiválon, mint amennyi idén lesz, május 24-28. között a Várkert Bazárban és a Fonóban.

A Budapest Folk Fest idén is táncházzal indul a Sztregova utcai Fonóban, ahol vajdaszentiványi táncos és zenész hagyományőrző mestereket látnak vendégül. Ezután négy napon át a Várkert Bazár Öntőház Udvara ad otthont a világzenei nagykoncerteknek kiegészülve a Babel Sound Borterasszal, ahol a legjobb táncházi zenekarok muzsikálnak. A fesztivál idei kiemelt vendége lesz a pszichedelikus folk és az elektronikus világzene határain mozgó, koncertjeiken összművészeti élményt nyújtó, török BaBaZuLa, két remek román gipsy zenekar a Mahala Rai Banda és a Nadara, együtt lép fel a legendás makedón gitáros, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvosfenomén, Theodosii Spassov és itt lesz a Buda Folk Band „testvére” a lengyel Dikanda, akiknek a toplistákat döntögető magyar zenekar egy meghívás kapcsán a létrejöttét köszönheti. Különleges színfoltot képvisel a spanyolországi görög együttes, a Trio Feta Orchestra és a sokoldalú izraeli fúvós, Amir Gwirtzman. A magyar művészek közül itt lesz Barabás Lőrinc és zenekara, akik együtt lépnek fel Kézdy Lucával, az legendás Esszencia produkció, természetsen a Buda Folk Band, és a hazai világzene egyik különlegessége, a ghánai származású Sena valamint a műfajokon átívelő Gypo Circus is. A Várkert Bazár Babel Sound Borteraszán pedig a Tokos, a Fanfara Complexa, a PásztorHóra és a Fokos muzsikál a folkkocsmában, hajnalig, az esti koncertek után. Vasárnap gyerekprogrammal várják a családokat.

- A kezdetektől fontos volt a Budapest Folk Fest egyfajta intimitása, barátságos, emberközeli jellege, ezért sem törekedtünk arra, hogy valamiféle nagyszabású, tömeges forgataggá fejlesszük a rendezvényt. Minden évben olyan produkciókat akarunk elhozni a fesztiválra, amelyek talán nem annyira ismertek, viszont értékeket közvetítenek - mondta Horváth László, a Fonó és a Budapest Folk Fest igazgatója az MTI-nek. Kiemelte: az idei program összeállításakor is figyeltek arra, hogy különböző régiók képviselőit hívják el.

Újbuda/MTI