Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Támadnak a vérszívók

Újbuda   |   2015, március 27 - 01:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az utóbbi években nem volt kemény, talajmenti faggyal járó tél, ezért a szakértők minden tavasszal komoly kullancsinvázióra figyelmeztetnek. Felmérések szerint az elmúlt öt esztendőben megtízszereződött a kullancsok száma, ráadásul mostanra a vérszívók urbanizálódtak, a városok parkjaiban, strandokon, kertekben is lesben állnak.

A magyarországi kullancsok fele fertőző, ezeknek kilencvenöt százaléka a Lyme-kór valamelyik baktériumát is terjeszti. – Ha valaki kirándulás után betér az állatorvosi rendelőbe, akár egy tucat kullancsot is eltávolíthatunk kutyájából – figyelmeztet dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Fontos tudni szülőknek, pedagógusnak, hogy ha sünit látnak a gyerekekkel, ne babusgassák, az állat ugyanis a kullancsok kedvenc fészke. Nem tud megszabadulni a vérszívóktól, és mivel nem betegszik meg tőlük, sokáig életben tartja őket. Egy margitszigeti süniben akár ötven kullancs is előfordulhat.

Az igazi járványtani eset azonban az országjáró, kiránduló kutya. Húsz-harminc éve még nem voltak olyan cseppentő készítmények, melyek védték volna a házikedvenceket. Egy városi család hazatért az erdei kirándulásról, a kutyájában utazó kullancsmama pedig, miután megszívta magát és lepottyant, akár két–három ezer utódot hagyott maga után. Azaz egyetlen kullancs képes volt betelepíteni egy egész kertet vagy parkot.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy erdei kirándulásokon kerüljük a vadetetőket, vadcsapásokat, lakóövezetből pedig rekesszük ki az erdei-mezei állatokat, ne hagyjuk a telken elburjánzani a bozótost.

Ugyanakkor meg kell ismerni a természetben rejlő veszélyforrásokat, és meg kell tanulni védekezni ellenük. Ebben érdemes követni a Kullancsszövetség ajánlásait.

1. a védőoltás.

Ember esetében a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen hatásos, a kutyáknál a Lyme-kór ellen.

2. a kullancsok elriasztása.

Dr. Kapiller Zoltán a picaridin hatóanyagú krémeket és spray-ket ajánlja leginkább. Bármilyen elővigyázatosság ellenére is érhet kullanccsípés bárkit, ezértfontos a kullancs szakszerű eltávolítása.

3. a kullancs szakszerű eltávolítása

Nem ajánlatos meggyötörni, mivel ekkor köpi váladékát áldozatába. Nem szabad csipesszel szorongatni vagy kenegetni, hanem a patikában kapható kullancseltávolító kanalat kell használni. Kullancsteszttel pedig percek alatt megállapítható, hogy a rovar hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumot. Ha a teszt pozitív, azonnal orvoshoz kell fordulni.

4. Érdemes feljegyezni, mikor, milyen testtájon történt a csípés, ugyanis a Lyme-kórra jellemző kokárda alakú bőrpír nem mindenkinél jelentkezik. Egyénenként nagyon különböző tünetek jelezhetik a bajt, de nem kell megijedni, a betegség gyógyítható.

5. Járványtani értelemben a legfontosabb pont, hogy érdemes havonta kezelni a kutyákat piriprol hatóanyagú kullancsgyilkos cseppentő oldattal.

HL