Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 8. szerda, Aranka

Találkozhatunk-e családtagjainkkal karácsonykor?

Újbuda   |   2020, december 9 - 13:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járvány a karácsony megünneplését is megváltoztatja. A vírus leginkább személyes találkozásokkal terjed, ezért arról kérdeztük szakértőinket, hogyan lehetünk a legnagyobb biztonságban. Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos, Komáromi Zoltán háziorvos, Ócsai Lajos járványügyi szakember és Pusztai Erzsébet belgyógyász, infektológus tanácsait gyűjtöttük össze. Mindannyian kiemelték, hogy mindenkinek magának kell mérlegelnie a kockázatokat. A vírust nem érdekli, hogy a kormány mit mond, milyen szabályokat hoz – alapvetően nekünk kell vigyáznunk magunkra és szeretteinkre, érdemes nagyon-nagyon óvatosnak és megfontolnak lenni.

• Szabad-e az ünnepek alatt találkozni, és ha igen, milyen feltételek mellett?

Ócsai Lajos: Nehéz megmondani, milyen lesz éppen akkor a járványügyi helyzet, de ha marad ez a magas halálozási arány és fertőzötti szám, akkor a lehető legszűkebbre kell venni a részvételt. Nagy családok semmiképpen se jöjjenek össze, főleg ha különböző, eltérő járványhelyzetű településeken élnek. A hangos beszéd, egymás megölelése és a többi különösen veszélyes a fertőzés átadása szempontjából.

Pusztai Erzsébet: Ha mindenképpen ragaszkodik valaki a személyes összejövetelhez, akkor legyen nagyon óvatos. Ha bárki a legapróbb tüneteket mutatja, hőemelkedése van, kapar a torka, folyik az orra, az ne vegyen részt rajta. Főleg, ha idősebb szülőkkel, nagyszülőkkel találkozna. És ilyenkor is viseljen mindenki maszkot.

Falus Ferenc: Olyanokkal találkozni, akikkel nem élünk együtt, önmagában kockázatos. A családi vacsora különösen. De már a vásárlás az üzletekben is az. Aki tudja, rendelje meg az ajándékait az interneten keresztül, és rögtön küldesse a megajándékozottnak a csomagot.

Komáromi Zoltán: Én az internetet ajánlom. Internet már szinte mindenütt van, és az okostévé sem olyan ritkaság – azon keresztül az unoka biztonságosan megcsodálhatja a nagymama karácsonyfáját, szép nagyban is akár.

• Teszt a találkozó előtt segíthet-e?

Ó. L.: Valamit ér, kérdés, hogy érdemes-e a karácsonyi költségekbe bekalkulálni. Ráadásul sajnos a legtöbb teszt nem teljesen megbízható. A PCR még a leginkább, de ott meg különösen szűkösek a kapacitások.

P. E.: Az antigén gyorstesztek pozitív eredménye majdnem biztos. Ha negatív, az sajnos még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagyunk fertőzöttek. De a semminél több.

K. Z.: Nem javaslom a találkozásokat, de ha már, akkor a teszt azért segíthet. Csak akkor jöjjön össze a család, ha mindenki vizsgálati eredménye negatív. Ezt nagyon komolyan kell venni, és még akkor is be kell tartani a védelmi előírásokat.


• Karácsony szabadtéren, udvarban, teraszon, gangon?

Ó. L.: Az évszak azért nem a legalkalmasabb erre. Bár léteznek például szabadtéri melegítők, de akkor meg arra kell vigyázni, hogy a rohangászó kisebb gyerekek ne fázzanak meg. És a szabadban sem jó túl közel húzódni egymáshoz.

F. F.: Szabadtéren is csak maszkban.


• Ha valakik mégis találkozni szeretnének, együtt vacsorázni, mivel csökkenthetik a fertőzés kockázatát?

Ó. L.: Ajánlanám a maszkhasználatot, noha kétségtelen, abban nehéz megenni a halászlét. A legjobb lenne idén ezeket az alkalmakat kihagyni. Ha mégis, akkor leg-alább az olyasmikre vigyázni kell, hogy mindenki a saját poharából igyon, ne fogdossa össze mások evőeszközeit, ne menjenek egymáshoz közel a jelenlévők. Lényeges az alapos mosogatás és fertőtlenítés mindenhol, ahol nem mosogatógépet használnak. Ne sajnálják a fertőtlenítőszereket, a hipót. Alapos zsíroldás után nem marad az edényeknek hipószaga.

P. E.: Ha már mindenképpen megtartják, ne üljenek egymáshoz közel a résztvevők, rendszeresen, alaposan szellőztessenek. Léteznek levegőfertőtlenítő szerek, alkalmazzák azokat. Amikor csak lehet, hordjanak maszkot.

F. F.: Maszkviselés. Ha valahol krónikus betegek élnek vagy veszélyeztetett csoportokba tartozók, akkor még sokkal óvatosabbnak kell lenni, bár a teljesen egészségesek is nagyon meg tudnak betegedni.

K. Z.: A tapasztalatok azt mutatják, még ha sebészmaszkot visel is valaki, 15–20 perc alatt akkor is átadhatja vagy elkaphatja a vírust. Hagyjuk ki inkább ezt az évet, hogy jövőre mind ott ülhessünk majd az asztal körül.


• Az ajándékok is fertőzhetnek?

P. E.: Elsősorban nem a tárgyakon keresztül terjed a vírus, ám nem árt vigyázni. Fertőtlenítsük, amit csak lehet. Legyen alkoholos kézfertőtlenítő odakészítve. Ne fogdossák össze a dolgokat.


• Vitaminokkal, „csodaszerekkel” meg tudjuk-e előre erősíteni az immunrendszerünket?

Ó. L.: A D-vitaminon és egy minimális C-vitaminon kívül a többi táplálékkiegészítő nem biztos, hogy ér valamit. A stresszmentes élet, a kipihentség, az elegendő alvás erősíti az immunrendszert, míg például az alkoholfogyasztás gyengíti.

P. E.: A D- és a C-vitamin, valamint a cink javasolt. Léteznek olyan torok- és orrszprék, amelyek gátolják a vírusok szaporodását és kijutását a garatból, ha ezeket használjuk, csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Fokhagyma és más efféle népi gyógyászati szer nem hatásos.

F. F.: Nincs pontos tudományos bizonyíték arra, mit érnek a vitaminok például a megelőzésben. Fontos lenne ezt megvizsgálni, és kontrollcsoportos mérés után ajánlásokat tenni. Ráadásul a túlzott vitaminfogyasztásnak is lehetnek kockázatai. Akadhatnak olyan szerek, amelyek hatékonyak a megelőzésben, de ezt kutatni kellene.


• Más tanács?

Ó. L.: Nemcsak a családi összejövetelek, hanem például az istentiszteletek is komoly fertőzésveszélyt jelentenek. Jobb azokat is kihagyni idén.

F. F.; K. Z.; Ó. L.; P. E.: Mindenki legyen nagyon óvatos: maszk, távolságtartás, kézmosás.