Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Tájékoztatás síkosságmentesítésről és parkolásról, komposztálásról

Újbuda   |   2016, november 8 - 14:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járda síkosságmentesítése a lakók feladata, de nem szabad elfeljteni, hogy belterületen, közutak kivételével, tilos a hagyományos só használata. A legtöbb szabálytalan várakozásért kiszabott büntetést a járdára vagy a zöld felületre ráálló gépjárművezetők kapják. Járdára felállni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedélyezi. Díjmentesen várakozni a fizetős övezet területén a 2016. évre kiadott várakozási hozzájárulásokkal 2017. január 31-éig, azt követően csak új igazolással lehet.

A hatályos fővárosi rendelet alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, szemét- és gyommentesítéséről, valamint hó- és síkosságmentesítéséről. Amennyiben az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltakarítása nyitvatartási időben a bolt használójának, minden más időpontban a (társas)háznak a feladata. A síkosságmentesítést naponta legkésőbb reggel 8 óráig kell befejezni, ha napközben újból jeges vagy havas lesz a járda, meg kell ismételni. A járdatakarítás elmulasztása miatt bekövetkező balesetekért a társasház tulajdonosai egyetemlegesen felelnek, a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget!

A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák, a kiemelt zöld területek, parkok, az ezeken átvezető sétányok, az aluljárókból kivezető, valamint a közlépcsők, illetve a nem magántulajdonú ingatlan előtt futó kerékpárutak tisztán tartása a Fővárosi Közterület-fenntartó és a Főkert Zrt. munkakörébe tartozik.

A 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében 2010. szeptember 1-jétől csak olyan anyag szórható a járdára, amely nem veszélyezteti a fás szárú növények egészségét; fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum.

Újbuda zöld területben gazdag kerület, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat használjanak. Zeolitos jégoldót önkormányzati támogatásból kedvezményesen az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, a Hamzsabégi út 60. sz. alatt vásárolhatnak a téli időszakban. (Részletes tájékoztatást az Újbuda újságban és a www.ujbuda.hu honlapon adunk a későbbiekben.)

A parkolási bírságok leggyakoribb okai

A legtöbb szabálytalan várakozásért kiszabott büntetést a járdára vagy a zöld felületre ráálló gépjárművezetők kapják. A járdára felállni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedélyezi. Ahol ilyen nincs, ott ne parkoljunk a járdán, mert büntetés járhat érte akkor is, ha esetleg előtte évekig oda álltunk. Azért nincs járdán és a zöld felületeknél várakozást tiltó tábla, mert a KRESZ szabályai szerint eleve csak az úttesten szabad megállni. A járdán − részben vagy teljes terjedelemben − a KRESZ 40.§. (8) értelmében csak az alábbi négy feltétel egyidejű teljesülésekor szabad megállni:

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi

b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad

d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg

Várakozási hozzájárulások megújítása

Díjmentesen várakozni a fizetős övezet területén a 2016. évre kiadott várakozási hozzájárulásokkal 2017. január 31-éig, azt követően csak új igazolással lehet. A kerületi gépjármű-tulajdonosok hosszabbítási kérelmet 2016. november közepétől nyújthatnak be elektronikus úton (http://kozigazgatas.ujbuda.hu/ehivatal), vagy postai úton a Városüzemeltetési Osztálynak címezve (1113 Budapest, Bocskai út 39–41. vagy 1518 Budapest, Pf. 10.).

Ingyenes komposztálási tájékoztatót tart a Humusz Szövetség
Helyszín: Humusz Ház, 1111 Budapest, Saru utca 11.
Időpont: 2016. november 16. (szerda) 18.00

Újbuda