Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Szűrés Éjszakája - Közösen az egészségért!

Újbuda   |   2014, április 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szűrés Éjszakáját tartják április 25-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet először rendezi meg az emlőrák korai felismerését célzó prevenciós programot. Újbudán a Szent Imre kórházban éjfélig tartanak a mellrák szűréséhez kapcsolódó programok.

Április 25-én országszerte több mint 40 emlőszűrő állomáson várják hosszabb rendelési idővel azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik értesítést kaptak térítésmentes mammográfiai vizsgálatra. A Szűrés Éjszakáját több egészségmegőrzéssel foglalkozó rendezvény gazdagítja. Lesz dohányzásról leszokást segítő tanácsadás, tápláltsági állapot meghatározása, testtömeg index számítás, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás, anyajegyszűrés, 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek felmérése. Országszerte több mint 50 helyszínen várják az érdeklődőket.

A Szűrés Éjszakáját a „Szűrési Staféta” elnevezésű országos, egész évre szóló programsorozat követi. A népegészségügyi kampány célja arra ösztönözni a nőket, hogy éljenek egészségesen, meghívásuk esetén vegyenek részt a térítésmentes szűrésen, és havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot.

Magyarországon átlagosan minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és évente mintegy 2300 nő hal meg mellrák miatt. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezett szűrésekre csak az érintett korú nők fele megy el. Pedig a szűrésen való megjelenés életeket menthet, ugyanis az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka meggyógyítható.

Bővebb információ: www.egeszseg.hu/szuresejszakaja/

Budapesten hét szolgáltató lesz nyitva, illetve egy mozgó mammográfiás szűrőállomás is található a XXIII. kerületben. A második kerületi MaMMa Szűrő és Diagnosztikai Központban már délután 2 órától várják az érdeklődőket. A mozgó szűrőállomás, a 17. kerületi HT Medical Center Kft, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKN Kft. délután 4 és 8 óra között, a Szent János és az Uzsoki kórház szűrőcentruma délután 4-től este 10-íg, az Országos Onkológiai Intézet és a Szent Imre Kórház 4-től éjfélig fogadja a látogatókat.

Budapesten a XV. kerület Önkormányzat Rákos úti Egészségügyi Intézménye is csatlakozott a Szűrés Éjszakájához nőgyógyászati vizsgálatokkal: emlőszűréssel és nőgyógyászati rákszűréssel (mammográfia nélkül). Ezen kívül lesznek még mellkas szűrővizsgálatok, nyaki lágyrész-, pajzsmirigy-, nyálmirigy ultrahangos vizsgálatok és kardiológiai szűrések: szívultrahang és EKG-vizsgálat is.

További három helyszínen, Kistarcsán a Flór Ferenc Kórházban, Vácott a Jávorszky Ödön Kórházban és Érden a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben 16-20 óráig lesznek egészségprogramok.

Újbuda

 Szűrés Éjszakája - Közösen az egészségért!