Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Szúnyogcsípéssel terjedhetnek a férgek

Újbuda   |   2022, augusztus 5 - 10:04Nyomtatóbarát változatSend by email

Kutyáknál és macskáknál már egész évben diagnosztizálják a szúnyogcsípés okozta bőr-, illetve szívférgességet. A két különböző betegséget két hasonló fonálféregfaj okozza, a megfertőződést azonban meg lehet és meg is kell előzni.

A bőr- és szívférgességek okozó fonálférgek kifejlődésében több gazdafaj is részt vesz, a köztigazdák a szúnyogok. A vérszívók a fertőzött állatok vérében keringő mikrofiláriákat veszik fel – ezek mikroszkópikus lárvák –, amelyek két hét alatt fertőzőképes lárvákká alakulnak át bennük. Egy újabb csípés során ezek hatolnak be a többi potenciális gazdaállatba és okoznak súlyos betegségeket.

Az emberre is veszélyes lehet

A bőrférgesség főleg az ebeket fenyegeti, de a macskákat, vadászgörényeket és az embereket is veszélyezteti. – A kutyákban a lárvák hat hónap alatt fejlődnek ki teljesen, rendszerint a bőr alatti kötőszövetben, illetve a savós hártyákon (hashártya, mellhártya) helyezkednek el – mondta dr. Papp Antal állatorvos, a Talpas Állatklinika vezetője. Az állatorvosok legtöbbször műtétek során fedezik fel ezeket a has- vagy a mellüregben. Ritka esetben a kutyák szervezete heves gyulladásos reakcióval reagál a férgekre. A kialakult gócok jóindulatú elváltozások, sebészetileg eltávolíthatók, az operáció után az állat meggyógyul.

Macskákban és görényekben a férgek a központi idegrendszerben és a szemgolyóknál telepednek meg. A több centiméteres bőrférgek zavarják az érintett szervek működését, a károsodott szervre jellemző góctüneteket tudnak okozni. Az agyban megtelepedő paraziták például a központi idegrendszerre hatnak. Elsősorban a tudatállapot megváltozására kell számítani, de különböző agyi régiók kiesése sem lehetetlen, így a tünetek változatosak lehetnek. Az embereknél hasonlóan zajlik le a fertőződés.

A szívféreg kifejlett alakjai a kutyák, macskák szívében és a szívből kiinduló nagy erekben élősködnek. A tünetek a szúnyogcsípés után 6–9 hónappal, a férgek kifejlődésével jelennek meg. A betegség korai szakaszában a kutya fáradékony, lefogy, szárazan köhög. A paraziták akár hét évig is élhetnek, az állat szervezetében szaporodnak, így a tünetek fokozatosan lesznek egyre súlyosabbak: szívelégtelenség, súlyos gyengeség, nehezített légzés, köhögés, a hasban folyadék gyülemlik fel.

A fertőzöttség kimutatása

A kifejlett bőr-, illetve szívféreg mikroszkópikus lárvákat termel a kutya és a macska szervezetében. Korai stádiumban (mikrofilária) a vérben fejlődnek, a legnagyobb számban este 6–10 óra között, azaz a szúnyogok rajzási időszakában fordulnak elő. Jó eséllyel kimutathatók vérvétellel és egyszerű vérkenet vizsgálattal, mikroszkópos vizsgálattal azonban a bőr-, illetve a szívféreg mikrofiláriája nem különíthető el. Ezért célszerű további vizsgálatot végezni.

Megelőzés, kezelés

A bőr-, illetve szívférgesség szúnyogszezonban havonta alkalmazott cseppentős (spot on) vagy tablettás készítményekkel megelőzhető. Célszerű egyidejűleg alkalmazni a szúnyogokat távoltartó cseppeket és nyakörvet. Ha bőrférgesség igazolódik, a megelőzésre használt szerek 12 hónapon át alkalmazva mind a féreglárvákat, mind a kifejlett férgeket elpusztítják. Fontos tudni, hogy súlyos fertőzöttségnél a hirtelen nagy mennyiségben elpusztuló féreglárvák tömege átmeneti tüneteket okozhat. A szívférgesség kezelése nem ilyen egyszerű. Az említett készítmények csak azt akadályozzák meg, hogy a mikrofiláriák kifejlett férgekké alakuljanak át.