Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Születésnapi kiállítás Újbudán az Ars Sacra Fesztivál idején

Újbuda   |   2017, szeptember 22 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikus- és zomácművész jubileumi kiállítása nyílt meg az Ars Sacra Fesztiválon, a Budai Klub-Galériában szeptember 21-én. Köszöntőt Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke mondott.

Az Ars Sacra Fesztivál célja a szakralitás, a remény és a jövő hirdetése a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kötődő alkotásokkal. Az eseményt 2007 óta minden évben szeptember harmadik hetében rendezik, a Kulturális Örökség Napjához igazodva. Idén a program része Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikus- és zomácművész jubileumi tárlata, amelynek megnyitóján Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke is részt vett. Elmondta, hogy papnövendékként ismerte meg az akkor már templomi festményeket készítő Hertay Máriát, az alkotó megmutatta neki műveit, megismertette vele alkotói tevékenységét, a pappá szentelés alkalmára pedig festményt ajándékozott számára, amelyet azóta is nagy becsben tart. Az Ars Sacra Fesztivál szerinte hívő és nem hívő emberek szívéhez egyaránt szól. - A programokat 2007-ben európai mintára szervezték, a siker pedig egyértelmű, Budapest a keresztény művészetek szempontjából is kiemelkedő – véli a bíboros.

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke szerint Hertay részletgazdag művei felemelőek, érzékeltetik a természet és az ember közötti harmóniát. Hoffmann Tamás polgármester elmondta: a kiállítás és a fesztivál fokozza a kerületre amúgy is jellemző pezsgő kulturális életet. Megtisztelőnek tartja Erdő Péter jelenlétét és a művész munkásságát felidéző kedves szavakat.

A tárlatot Kratochwill Mimi művészettörténész nyitotta meg, közreműködött Győrffy Gergely hegedűművész és Oravecz György zongoraművész. Az október 5-én 85. születésnapját ünneplő művész - megromlott egészségi állapota miatt - nem vett részt a megnyitón.

A tárlat október 13-ig látogatható, hétköznaponként 14-18 óra között.

H.S.