Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Születésnap sok-sok rajongóval

Újbuda   |   2017, szeptember 7 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szomszédok teleregény indulásának három évtizedes történelmét ünnepelték Újbudán a rajongók, az alkotók, a színészek és a kerület vezetői. A különleges közönségtalálkozóra az stáb tagjai közül tizenöt színész és tizenkét alkotó látogatott el.

Már a délelőtti órákban zenés programokkal és Szomszédok-kvízzel várták a Gazdagréten forgatott magyar televíziós sorozat kedvelőit a szervezők. A borús idő ellenére hamarosan megtelt a domboldal rajongókkal, akik a főszereplők karakterére szabott játékokon próbálhatták ki magukat.

Ádáz küzdelem folyt a "Szomszédok legnagyobb rajongója" címért: a pályázóknak egy többállomásos feladatsort kellett megoldaniuk. Azaz italt hordtak Janka néninek, dolgoztak Etus kerámiaműhelyében, vagy segítettek a doktor úrnak a Magyar Vöröskereszt útmutatása alapján. A szintén harminc éves Avon jóvoltából a hölgyek Gábor Gábor szalonjában szépülhettek, a Gazdagréti Príma elhozta a rajongóknak Lenke néni kisboltját, ahol az áruk tömegét kellett megsaccolniuk a "vásárlóknak". A Közlekedési Múzeum lehetővé tette, hogy „beszállhassunk az internetbe”: Commodore 64-es játékokra invitálta Vágási Feri rajongóit. Jutka tantermében zenefelismerő-versenyen lehetett számot adni a zenei műveltségről, ugyanitt a Matyika alsós kvíz kitöltése okozott fejtörést gyerekeknek és felnőtteknek. A Szomszédokban János a Pilisi Parkerdő főmérnöke volt, amely ezért növényfelismerő játékkal érkezett a programra. Aki pedig kedvet érzett ahhoz, hogy a szereplők bőrébe bújjon, az a Karinthy Színház szinkronstúdiójában kölcsönözhette hangját kedvenc karakterének.

A feladatokra több százan jelentkeztek, a legeredményesebbek már a helyszínen jutalmat kaptak, az állomások legjobbjai pedig a „Szomszédok legnagyobb rajongója” címet is megkapták.

A Szomszédok Ünnepe kezdeményezéshez olyan cégek is csatlakoztak, amelyek termékei 30 éve nagy népszerűségnek örvendtek. Ki ne emlékezne szeretettel a tömlős Camping sajtra, vagy a Velmetina hajápoló szerekre? A Caola retro termékekből összeállított kiállítása szintén a nyolcvanas évek hangulatát idézte.

A Szomszédok-túra stílszerűen a gazdagréti téri posta elől indult, ahol annyiszor álltak a szereplők a csekkbefizetésre várva. A túra valamennyi turnusára tömegek gyűltek össze, hogy közösen elevenítsék fel kedvenc jeleneteiket: körbejárták a forgatási helyszíneket, a Muskátli presszót, a Csiki sulit és a Lantos utca 8. háztömbjét, ahol az egykori kedvenc gazdagréti családok élték mindennapjaikat.

Az esemény fővédnökei Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Hoffmann Tamás polgármester voltak, és ünnepi tortával is készültek. Mint kiderült, annak idején ők is nézték a teleregényt, a sorozat indulásakor Simicskó István honvédelmi miniszter pedig épp sorkatonai szolgálatát teljesítette.

A kerület vezetői köszöntötték a művészeket, az alkotókat és a népes nézősereget, majd a rajongók és a sajtó nyilvánossága előtt közösen ültették el a Szomszédok Fáját a rendezvénynek helyet adó parkban. Ez a fa egyike annak az 1111 növénynek, amelyet november 11-ig, a Kerület Napjáig telepítenek Újbuda szerte.

A fesztivál fénypontját adó pódiumbeszélgetésen legszebb forgatási élményeiket elevenítették fel a színészek, így nézők igazi háttérinformációkkal, műhelytitkokkal gazdagodhattak. Tucatnyi sorozatszereplő érkezett a színpadra, a főszereplők közül jelen volt Nemcsák Károly, Frajt Edit, Fehér Anna, Trokán Péter és Pásztor Erzsi (ő egyértelműen az est legünnepeltebb sztárja volt). A pódiumbeszélgetés - amelyet a sorozat egyik legfiatalabb szereplője, Németh Kristóf vezetett - hangulatát több jelentősebb mellékszereplő is emelte.

Az estet retró koncertek zárták: elsőként Szűcs Judith énekelte el örökzöld slágereit, majd a Sing Sing zenekarból ismert Abaházi Csaba és a Még egy kört zenekar aranyozta be az ünnepet, amely tűzijátékkal ért véget.

Újbuda