Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 31. péntek, Árpád

Szomorú sorsú gyerekek útja a boldogság felé

Újbuda   |   2017, február 9 - 13:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rácz Marina és Rácz Zoltán nem testvérek, de nevükben és sorsukban hasonlítanak. Mindketten nevelőotthonban élnek, nyolcadikosok, egyiknek tizenegy, másiknak húsz testvére van. Továbbtanulni is szeretnének. Az állami gondozottak között ők a szerencsések, mivel megismerkedtek Regős Judittal a Szülők Háza Alapítvány elnökével, a Tegyél Jót program anyjával.

A Szülők Háza Alapítvány 2016-ban indította útjára a Tegyél jót! Ülj mellém! projektet, amelynek négy hónapja alatt főképp vidéki gyermekotthonokba látogattak el a szervezők. A programot a főváros is támogatja: Budapest főpolgármester-helyettese a Tegyél jót!Ülj mellém kampány eddigi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón emlékeztetett, az alapítvány munkájában 350 gyerek vehet részt több tucat önkéntesnek és családjaiknak köszönhetően. Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint azok a gyerekek, akik állami gondozásban nőnek fel, nem ismerhetik meg a család intézményét, gyakran kerülnek a társadalom peremére, ahonnan pedig nehéz visszaintegrálódniuk. A Tegyél jót! Ülj mellém! program is azt hirdeti, hogy egy kis odafigyeléssel, beszélgetéssel, törődéssel megállítható és talán vissza is fordítható ez a folyamat. A 23 ezer állami gondozásban nevelkedő gyermek közül mindössze 14 ezer lakik nevelőszülőknél, de mindegyiküknek szükségük volna élményre, legyen szó sportról, gasztronómiáról vagy kultúráról. - Fontos, hogy mindenkiben tudatosodjon, az nem segít a gyerekeken, ha csendben figyelik, szeretik és sajnálják őket. A játék, törődés nekik is jár – mondta.

Molnár László, Újbuda alpolgármestere az önkormányzatok felelősségét hangsúlyozta, azaz szerinte minden városnak és kerületnek kötelessége erkölcsi és anyagi támogatást nyújtani a gyermekotthonokban élőknek, illetve állami gondozottaknak. A XI. kerület - amely a Szülők Háza Alapítvány otthona - ebben élen jár, hiszen évről évre biztosítja a pénzügyi feltételeket a Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskolának. Ez idén sem lesz másként, a minap elfogadott 2017-es költségvetés alapján. Ezen kívül számos programot, élményt biztosít a gyerekeknek, hogy ők is érezhessék azt, amit azok a gyermektársak, akik családban nőnek fel.

Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő is kiemelte az erkölcsi támogatás szerepét, és hangsúlyozta, hogy aki társra talál, az nincs egyedül a világban; a párok segíthetik egymást és támaszkodhatnak egymásra. Úgy véli, a pedagógusok egyik legfontosabb feladata, hogy morális bástyaként álljanak patronáltjaik mögött.

Kemény Dénes, az alapítvány szülőatyja is hónapról hónapra elbeszélget a gyermekekkel, amikor a program keretében meglátogatnak egy-egy intézményt az önkéntesekkel. Regős Judittal együtt gondolják azt, hogy „senki nem születik hiába, mindenki egy-egy rejtett kincs”, és ezért „merni kell nagyot álmodni”.

A Tegyél jót! Ülj mellém program eddigi sikereinek ismertetése után Kemény Dénes köszönetet mondott az újbudai és fővárosi vezetésnek, amelyet egy-egy plakett átadásával is illusztrált.

A Tegyél jót! Ülj mellém! programhoz idén 5 vidéki város és 5 fővárosi kerület kapcsolódik; ezek mindegyikébe ellátogatnak az alapítvány önkéntesei. Minden találkozás alkalmával egy-egy jeles napot ünnepelnek a gyerekekkel, ehhez igazodnak a napi programok is. Lesz továbbá közös főzés, pogácsasütés, sportprogram, kézműves foglalkoz, zenélés, arcfestés és más közösségi élmény program is. A vidéki gyermekotthonok lakóinak budapesti városlátogatást szerveznek, hogy megismerjék a fővárost, mivel sokan még sosem jártak Budapesten vagy a lakóhelyüktől távol. Lesznek továbbá „testvér otthon” találkozások, amelynek programjain közösen vesznek részt egy-egy budapesti és vidéki gyermekotthon lakói. A program újszerűsége, hogy vegyíti a szakmaiságot – és önkéntes családok bevonása révén – a civil világot.

T. K.