Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Szociális ellátások kedvezőbb feltételekkel

Újbuda   |   2018, május 23 - 13:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május 17-i ülésén – az ellenzéki politikusok ellenszavazata mellett – a képviselő-testület elfogadta Újbuda Önkormányzatának 2017. évi zárszámadási rendeletét. A helyhatóság tavaly mind a törvényben előírt kötelező, mind az önként vállalt feladatok tekintetében eleget tett kötelezettségeinek. A kerület bevételi főösszege 24,4 milliárd, kiadási főösszege pedig 21,4 milliárd forint volt.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendelet tartalmazza az egyes szociális szolgáltatásokért és gyermekjóléti ellátásokért fizetendő térítési díjak szabályait. Megállapítható, hogy az átlagjövedelmek évek óta tartó emelkedése a rászoruló személyek anyagi helyzetét is kedvezően érinti, ugyanakkor az önkormányzatnak az a célja, hogy a szolgáltatások számukra is elérhetők maradjanak, változatlan vagy kedvezőbb feltételekkel. Ennek megfelelően az alapszolgáltatások díjmentes sávja a korábbi 31 ezer forintról 57 ezer forintra emelkedik. A módosítás a szociális intézményekben 2018 júliusától, az Egyesített Bölcsődei Intézményekben pedig 2018 szeptemberétől lép hatályba.
A közgyűlés határozata értelmében az önkormányzat 2018. június 1-jétől 2023. december 31-ig ellátási szerződést köt a Boldogságban Felcseperedni Alapítvánnyal, amely a Manócska Alapítványi Bölcsődében (Dombóvári út 6–8.) 36 gyermek ellátásáról gondoskodik. Az Újbuda Önkormányzata által fenntartott Egyesített Bölcsődei Intézmények kilenc telephelyen, összesen 844 kisgyermek ellátását biztosítja, ám a kerületben folyamatosan nő az igény a bölcsődei férőhelyek iránt, így indokolttá vált az ellátási szerződés. Az alapítvány nem kér pénzbeli hozzájárulást a bölcsődei szolgáltatáshoz.
A képviselők határoztak egy tizenöt évre szóló megállapodás aláírásáról is, ennek értelmében megújul a kerület mind a 89 autóbusz-utasvárója. A megállókban lévő kihasználatlan reklámhelyeket térítésmentesen használhatja fel az önkormányzat helyi programok népszerűsítésére.
A beruházások és fejlesztések átgondolt koncepció mentén valósulnak meg a kerületben, ami érinti a városrendezési szabályzatokat és szabályozási terveket Albertfalván is. Az újbudai képviselők most fogadták el a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) 9. üteméről szóló előterjesztést, amely a Galvani út, az Andor utca, a Solt utca, a Kondorosi út, a Sáfrány utca, a vasútvonal, a kerülethatár és a Duna közötti területre vonatkozik. A szabályozási tervlap az alábbi linken található. 
A testületi ülésen döntés született még iskolai és egyéb alapítványok támogatásáról, művészeti ösztöndíjak adományozásáról is, emellett tudomásul vették a VICUS XI. Közalapítvány 2017. évi közhasznú tevékenységéről szóló tájékoztatást, elfogadták az önkormányzat 2017. évi szociális és gyermekvédelmi beszámolóját, valamint a Környezetvédelmi Alap tavalyi felhasználásáról készült dokumentumot.
(Újbuda)