Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Szobrot kapott a vértanú pap

Újbuda   |   2018, december 19 - 14:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Feneketlen-tó és Villányi út között, a Placid atya parkban állítottak szobrot az 1957-ben fiatalon mártírhalált halt katolikus pap, az idén májusban boldoggá avatott Brenner János emlékére.

Rieger Tibor szobrászművész bronzból készült alkotása életvidám fiatal papot ábrázol, amilyennek kortársai, barátai ismerték Brenner Jánost. A gránittalapzatra állított szobrot – amely Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök özvegye, Mádl Dalma kezdeményezésére valósult meg – Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Székely János szombathelyi megyéspüspök és a vértanú testvére, Brenner József nagyprépost leplezte le, majd Erdő Péter bíboros áldotta és szentelte meg. Az eseményen több egyházi méltóság mellett jelen volt Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója is.
A régi magyar szentek mind Árpád-háziak voltak, de számukat már meghaladja a magyar boldogoké, köztük a vérzivataros 20. század sok vértanúja is, mint Brenner János, aki tanúságtételének tisztaságával tűnik ki – mondta lapunknak Magyarország bíboros prímása. Erdő Péter emlékeztetett: Brenner Jánosnak egyenes vonalú pályája volt, a hivatásáért élt, és egészen világos, hogy emiatt kellett meghalnia.
A köztéri alkotást azért Újbudán állították fel, mert bár Brenner János nem élt itt, az egykori ciszterci novícius emlékéhez illik a Szent Imre Gimnázium közelében található nyugalmas környezet – tudtuk meg Hoffmann Tamás polgármestertől. Kiemelte: Mádl Dalma asszonyé az érdem, hogy az ügy mellé állt, a kerület pedig megtiszteltetésnek tekinti, hogy egy ilyen egyenes jellemű ember szobra méltó helyre kerülhetett. A Szent Imre Plébánia­templom előtt, a két gimnázium között sok fiatal megfordul. Örülök, hogy a szobor emlékezteti őket, milyen kiváló elődök jártak előttük, milyen példaképekre lehetünk igazán büszkék – fogalmazott Hoffmann Tamás.

Brenner János 1931-ben született Szombathelyen, ott szentelték pappá 1955-ben. Szeretett volna szerzetes lenni, de néhány héttel azután, hogy felvették a ciszterekhez, feloszlatták a rendet. Rábakethelyen teljesített szolgálatot káplánként, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés idején, 1957 decemberében brutálisan meggyilkolta az államvédelem. 2018 májusában avatták boldoggá.