Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Szobor a Fekete Párduc emlékére

Újbuda   |   2016, szeptember 5 - 11:42Nyomtatóbarát változatSend by email

Grosics Gyula mellszobrát a nevét viselő általános iskolában avatták fel szeptember 2-án, kiemelkedő személyiségéhez méltó körülmények között.

Az Aranycsapat 2014-ben meghalt kapusa jelenleg is központi helyen szerepel a róla elnevezett Grosics Gyula Sport Általános Iskola történetében, melynek nemcsak névadója, hanem rendszeres látogatója is volt. Nagybetegen, nyolcvannyolcadik születésnapján is örömmel ment a gyerekek közé, szívesen fogadta kérdéseiket, köszöntéseiket. Az iskola igazgatója Kiss Mihály elmondta, e kiváló példaképről már életében terveztek szoborállítást, ám ez forráshiány miatt sokáig nem valósult meg. Idén Matyóka Zoltán, a Kölyök Aranycsapat Alapítvány elnöke az elképzelés mellé állította a Magyar Labdarúgó Szövetség döntéshozóit, és bár az eredetileg tervezett minikiállítás még nem, de a mellszobor elkészülhetett.

Majoros István szobrászművész alkotását öt pályázó javaslatai közül választották ki. A megbízás szerint Grosicsot sportolói karrierje csúcsán, ereje teljében kellett ábrázolni, ami azért jelentett kihívást mivel az ’50-es években kevesebb fotó készült a sportolókról. A szoboravatón megjelent a Grosics család, futballisták, az MLSZ-t képviselő Dunai Antal olimpiai bajnok, kerületi- és országgyűlési képviselők, Újbuda vezetői, valamint az iskola ünnepi műsorral készülő tanulói. Beszédében Simicskó István honvédelmi miniszter emlékeztetett, az Aranycsapat győzelme idején, a nehéz éveket élő ország lakossága közösnek érezte a sportsikereket. Szerinte Grosics hazaszeretetből is példát mutatott, amikor ’56 után itthon folytatta pályafutását és nem szerződött külföldi klubokhoz. Hoffmann Tamás polgármester Grosics közösségben gondolkodó, felelős, példamutató személyiségét méltatta, hogy sportolóként nem saját sikeréért, hanem a közönségért, az országért játszott.

A sokáig újbudai illetőségű Fekete Párduc mellszobra jelenleg a Grosics Gyula Sport Általános Iskola első emeleti aulájában áll, ahol emléktábla hirdeti az Aranycsapat leghíresebb győzelmét, az angliai 6-3-at. A későbbiekben az intézmény földszintjén egy minitárlat mutatná be a kiváló sportpéldakép Grosicsot az iskolába belépő diákoknak.

B. Gy.