Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 27. hétfő, Hajnalka

Szmog: marad a riasztási fokozat és a forgalomkorlátozás

Újbuda   |   2017, január 24 - 16:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kis mértékben javult a levegő minősége, de továbbra is indokolt Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata és az ahhoz tartozó forgalomkorlátozás fenntartása – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.

A hétfői mérési eredmények alapján a szálló por koncentrációja - még jelentős forgalomcsökkenés mellett is - meghaladta 10 fővárosi mérőpontból 8 helyen a riasztási küszöbértéket. Azaz kismértékű javulás már érzékelhető, de összességében továbbra is veszélyesen magas a levegő szennyezettségi szintje.

A riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható javulás a következő napon. Az ilyen esetben hozott hozott intézkedések akkor szüntethetők meg, ha valamennyi folyamatosan működő mérőállomáson a légszennyező anyag koncentrációja egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket és a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán van esély némi javulásra, de összességében jelentős javulás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, amely bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, ezt követő napokban viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése a valószínű.

A légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért jelenleg indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása. Azaz minden nap 6 órától 22 óráig, tilos Budapest területén olyan járművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelynek forgalmija nem tartalmaz erre vonatkozó kódot. Az intézkedés nem terjed ki az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Ezekre az útvonalakra szóló mentességet Nagykovácsi és Remeteszőlős lakói lakcímkártyával igazolhatják.

Az intézkedés megsértése szabálysértésnek minősül, betartását a rendőrség ellenőrzi. A szabályszegőkre 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket a következő önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre:

  • a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;
  • mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését;
  • mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód,
  • a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.

A szálló por lehetséges egészségkárosító hatásai: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermekek, idősek, betegek) kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

A szmogriadóval kapcsolatban tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad.

Újbuda