Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Szlovénia volt a Magyar Festészet Napja díszvendége

Újbuda   |   2018, október 24 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ismeretlen közelség címmel mutatja be a szlovén kortárs festészetet a Magyar Festészet Napja programsorozat kiemelt kiállítása a Próféta Galériában. A tárlatot Aleš Sedmak, a Szlovén Képzőművészek Egyesületeinek Szövetségének elnöke nyitotta meg október 19-én, köszöntőt mondott Metka Lajnšček nagykövet-helyettes és Csernus László önkormányzati képviselő.

- Ilyen veretes, kortárs kitekintést először láthatott a budapesti közönség a szomszédos Szlovénia festőművészeinek alkotásaiból – mondta Verebes György a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke. A szomszédos ország kortárs festészetről átfogó képet adó tárlat címe (Ismeretlen közelség) is a földrajzi közelségre utal, annak ellenére, hogy kevés szó esik a szlovén művészekről, munkáikról, intézményes szinten nem voltak meghatározó együttműködések a két ország művészeti kapcsolataiban. - Ez a kiállítás azért is jelentős, mert elindított egy folyamatot, amelynek következtében hamarosan magyar alkotók is lehetőséget kapnak arra, hogy Szlovéniában mutassák be művészetüket - mondta Verebes György.

Csernus László önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy a szlovén-magyar kapcsolatok részeként kapta Újbuda egyik tere Szlovénia fővárosa, Ljubljana nevét; a kétoldalú kulturális együttműködés révén koncerteztek a Weiner Leo Zeneiskola növendékei a szomszéd ország fővárosában, szlovén zenészek pedig februárban léptek fel Budapesten.

A Próféta Galériában látható szlovén festményeket Pisnjak Atilla, a Lendvai Galéria és Múzeum művészettörténésze mutatta be. A kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.