Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Szívünk ünnepe a Goldmann menzán

Újbuda   |   2015, szeptember 29 - 13:30Nyomtatóbarát változatSend by email

Egészségnapot rendeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Godmann Menzáján a „Szívünk napja” világnaphoz kapcsolódóan szeptember 29-én. A Szív Világszövetsége kezdeményezésére, 2000 óta világszerte minden évben ezen a napon tartják az eseményt, amely felhívják a figyelmet a szívbetegségek kockázatára.

A szívinfarktus és a stroke a világon a leggyakoribb halálozási ok, évente 17,5 millió életet követel. Az ezredfordulón azért hozták létre a Szív Világnapját, hogy felhívják a figyelmet a kockázati tényezőkre, és elősegítsék a megelőzésért tett lépéseket. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint a balesetek, más betegségek, illetve egyéb halálokok együttesen. Pedig a szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. Erre hívta fel a figyelmet az a rendezvény is, amelyet kimondottan egyetemistáknak szerveztek azzal a szándékkal, hogy egészségesebb életmódra ösztönözzék őket. Az eseményre táplálkozási tanácsokkal, kóstoltatással, testtömeg-index méréssel, illetve mozgásra ösztönző programokkal készültek a szervezők.

A fiatalok körében az egészségmegőrzés mellett az egészségromboló hatás elkerülése is fontos. Szervezetükben ugyanis a dohányzás, az alkohol illetve a tudatmódosító szerek fogyasztása rengeteg kárt okoz. Ezeket a folyamatokat a főszervező Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztálya ajánlására szemléltették a hallgatókkal.

K.A.