Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Színes monokrómok a B32 Galériában

Újbuda   |   2018, augusztus 15 - 09:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gál András képzőművész ma már nem csak a szürke színt használja alkotásaihoz. A piros, a sárga és ezek pasztellárnyalatai is megjelennek legújabb akvarelljein. Új munkák című kiállítása augusztus 15-én nyílik a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Gál András mindig is a festészet gyökereit kereste, monokróm alkotásaival a festő valódi dolgát kutatta: a táblakép színe, formája, mérete, a térhez való viszonya érdekelte elsősorban. A monokróm művészet, vagyis az egy színnel festés a 20. század első felében alakult ki, miután az orosz Kazimir Malevics 1915-ben kiállította óriási feltűnést keltő Fekete négyzet fehér alapon című művét. A homogén felület problémájához Gál András a főiskola befejezése után jutott el, akkor döntött úgy, hogy nem a figurális irányba megy tovább, hanem a színfestést választja. Alkotásai sokszor kemény fizikai munkával jönnek létre, gyakran öt-hat kilónyi festéket kell egész nap ütemesen felhordania a vászonra. Kisebb méretű új művei azonban most a könnyedebb műfajt képviselik: a B32-ben látható akvarelljeit jóval gyorsabban, sokszor zenei inspirációra készítette.

– Az akvarellnél negyed milligramm a tubusból egy egész képre elegendő – mondta. – Nagyon gyorsan lehet dolgozni vele. Munka közben fiatalkorom zenéit hallgattam (Brian Eno, David Bowie), és gyakran egy szám alatt elkészült a festmény. Az olajjal való munka ehhez képest nagyon monoton. Régen vágytam rá, hogy valami más anyaggal dolgozzak – fűzte hozzá.

(K. G.)