Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Színes monokrómok a B32 Galériában

Újbuda   |   2018, augusztus 15 - 09:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gál András képzőművész ma már nem csak a szürke színt használja alkotásaihoz. A piros, a sárga és ezek pasztellárnyalatai is megjelennek legújabb akvarelljein. Új munkák című kiállítása augusztus 15-én nyílik a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Gál András mindig is a festészet gyökereit kereste, monokróm alkotásaival a festő valódi dolgát kutatta: a táblakép színe, formája, mérete, a térhez való viszonya érdekelte elsősorban. A monokróm művészet, vagyis az egy színnel festés a 20. század első felében alakult ki, miután az orosz Kazimir Malevics 1915-ben kiállította óriási feltűnést keltő Fekete négyzet fehér alapon című művét. A homogén felület problémájához Gál András a főiskola befejezése után jutott el, akkor döntött úgy, hogy nem a figurális irányba megy tovább, hanem a színfestést választja. Alkotásai sokszor kemény fizikai munkával jönnek létre, gyakran öt-hat kilónyi festéket kell egész nap ütemesen felhordania a vászonra. Kisebb méretű új művei azonban most a könnyedebb műfajt képviselik: a B32-ben látható akvarelljeit jóval gyorsabban, sokszor zenei inspirációra készítette.

– Az akvarellnél negyed milligramm a tubusból egy egész képre elegendő – mondta. – Nagyon gyorsan lehet dolgozni vele. Munka közben fiatalkorom zenéit hallgattam (Brian Eno, David Bowie), és gyakran egy szám alatt elkészült a festmény. Az olajjal való munka ehhez képest nagyon monoton. Régen vágytam rá, hogy valami más anyaggal dolgozzak – fűzte hozzá.

(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.