Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Szigorú feltételek mellett bontanak a volt ÉMI-telken

Újbuda   |   2021, augusztus 24 - 13:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Augusztus 19-én a volt ÉMI-telken, a leendő Buda Gardens helyén megkezdődtek a bontási munkálatok. A környékbeli lakosság nyugalma érdekében a kivitelező vállalta, hogy hétköznap napközben 7–18 óráig folyhat a munkavégzés, hétvégén tehát nem. A bontási területet páraágyúkkal pormentesítik, a törmeléket szállító teherautók kizárólag ponyvával letakarva mehetnek ki onnan, a gépkocsik kerekeit minden kihajtás előtt vízsugárral letisztítják.

A bontás szigorú szabályairól szóló megállapodás újabb nagy lépés Újbuda Önkormányzata és a beruházó közötti együttműködésben. Tavasszal az eredeti tervekhez képest az önkormányzat – a civil szervezetekkel karöltve – már komoly eredményeket ért el.
A szintterületi mutatót 3,0-ról 1,8-ra mérsékelték, azaz 40 százalékkal csökkent a beépíthetőség, 38 ezer négyzetméter helyett csupán 23 ezer négyzetméter építése lehetséges. A minimális zöldfelület aránya 20-ról 35 százalékra emelkedett. A Gesztenyés játszótér és az irodaház közötti távolság 13 méterről 23 méterre nőtt, ezzel védve a fák gyökereit.
A fejlesztő elfogadta a civilek javaslatát, hogy „keretes” helyett „fésűs” szerkezetű épületet építsen, emellett vállalta, hogy a földszinten egy közösségi térként szolgáló baba-mama-papa termet bocsát az önkormányzat rendelkezésére. Ezen túlmenően a Diószegi út menti sétányt a fejlesztő átadja közhasználatra, az utcafrontra a közösség számára elérhető funkciókat helyez (kávézó, étterem stb.), valamint hozzájárul a játszótér korszerűsítéséhez.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.