Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 11. csütörtök, Zsuzsanna, Tiborc

Szezonnyitó volt a Hengermalom Közösségi kertben

Újbuda   |   2017, április 11 - 13:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szezonnyitó pikniket tartottak a kelenföldi Hengermalom közben tavaly ősszel átadott közösségi kert gondozói április 1-én. Az eseményt Haidar Norbert önkormányzati képviselő és Hoffmann Tamás polgármester kezdeményezte. A program elsődleges célja az ismerkedés és a tapasztalatok megosztása volt.

Tavaly ősszel sorsolással dőlt el, hogy melyik ágyást ki gondozza a Hengermalom Közösségi kertben, a műveléshez szükséges kezdőcsomagot az önkormányzat biztosította. Ezt követően néhányan ősszel meg is kezdték a kertészkedést, ők hamarosan már szüretelik az első termést. Otthon nevelt palántáik egy részét többen pedig közösségi felhasználásra ajánlották fel. A szezonnyitó piknik igazi közösségi eseménnyé duzzadt, Haidar Norbert üdítővel és pogácsával várta az ágyások gazdáit, és gondoskodott a veteményesbe ültethető magokról is. A piknik végére mindegyik parcellába került valamilyen haszonnövény, a közös kertrész is megtelt veteményekkel.

A tapasztaltabb kertművelők tanácsokkal látták el a kezdőket, eszerint például a dughagymát célszerű centinként ültetni, majd folyamatosan ritkítani azt az érés során. Ősszel, vagy márciusban ültethető a fokhagyma, a sóska, a spenót. Az ugyancsak márciusban elvetett borsó vetéskor és virágzáskor a szokásosnál több vizet igényel, ezzel is fokozva a bő termést. A júliusban vetett borsó szeptemberben érik, ám kisebb és kevesebb hüvelyt hoz, mint a tavaszi vetésű. A madarak miatt célszerű a borsószemeket alaposan befedni földdel, a kikelt borsót nem kell ritkítani, támasztása pedig leszúrt gallyakkal segíthető.

Bálint Gazda honlapja három zöldborsófajtát különböztet meg Magyarországon: a rövid tenyészidejű, éretten sima felületű kifejtőborsót, a Rajnai törpét (azaz Petit Provencat vagy Petiborsót), a hosszabb tenyészidejű, ráncos felületű velőborsót, valamint a cukorborsót, amelynek hüvelye is ehető.

A március elején vetett petrezselyem érzékeny a talaj kiszáradására, ugyanakkor árnyék- és hidegtűrő, kedveli a mélyen megművelt talajt. Kicsírázása - nedvességtől függően - akár 4-5 hétig is eltarthat. Vethető előcsíráztatott petrezselyem mag is, a télre földben hagyott petrus levele pedig már kora tavasszal szedhető.

Fűszernövények közül könnyen termeszthető a menta, a ciromfű, de rozmaringot is ültettek már a kertbe. A hónaposretek gyorsan termőre fordul, ám időben ritkítani kell, hogy a reteknek legyen helye megnőni. Tök, cukkini és patisszon szintén ültethető, de vízigényes növény és nagy helyet is foglal (1 méteres távolságot is kell tartani a 6-8 magból ültetett bokrok között). Kis parcellákra érdemes nem futó fajtákat választani, a magokat pedig inkább szakboltban, mintsem piacon vásárolni; így kicsit költségesebb, de igazolt a mag eredete és kikelése is biztosabb.

Palántákat otthon is lehet nevelni (ehhez legideálisabb a február), majd a fagyok elmultával földlabdával együtt kell kiültetni, kicsit mélyebbre mint volt a cserépben. Ezt követően talajtakarással kell védeni a fagytól. Legkönnyebben a paradicsom termeszthető, a paprika hosszabb tenyészidejű és vízigényes, ezek palántáit május elejénk kell kiültetni.

A Hengermalom Közösségi kert a Nándorfejérvári út 16-20. szám előtti parkosított, de kevéssé kihasznált területen jött létre Haidar Norbert önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Az önkormányzat 30 emelt ágyást, két komposztáló keretet, egy zárható, közös szerszámoskamrát és egy nagyobb, közös ágyást alakított ki. A kert melletti parkos területen sakkasztalok és szabadtéri fitneszkerékpárok is segítik a kertészkedők kikapcsolódását.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tisztelt Választópolgárok!  

Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén kialakított, 5. számú és 14. számú egyéni választókerületekben megüresedett mandátumok betöltésére.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.