Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Szervezett hulladékkezelés

Újbuda   |   2018, november 2 - 10:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az illegális hulladéklerakások miatt Újbuda Önkormányzata arra kényszerült, hogy több szelektív megszüntessen. A közterületi konténercsoportok száma csökkent, egy részük átalakult üveggyűjtő ponttá, ezen túlmenően a különféle hulladékok leadására számos lehetőség van a kerületben.

Hét szelektív hulladékgyűjtő szigetet szüntetett meg a XI. kerületben tavaly decembertől idén szeptemberig – Újbuda Önkormányzatának döntése nyomán – a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). Egy ilyen szigetet üveggyűjtőponttá alakított át az FKF a kerületben, és egy újat is létrehoztak ilyen funkcióval. A szigetek megszüntetését a rendszeres lakossági panaszok, a szelektív gyűjtők mellé illegálisan lerakott hulladék mennyiségére vonatkozó önkormányzati tapasztalatok indokolták. Mellette szólt az is, hogy 2014 végére Budapesten, így Újbudán is kiépült a házhoz menő szelektív gyűjtés, vagyis a háztartásokban keletkező papír-, fém- és műanyag hulladékot közvetlenül a háztartásoktól lehet összeszedni. E közszolgáltatás bevezetésével pedig részben funkcióját vesztette a szelektív szigetek hálózata, amely eredetileg a háztartási igények kiszolgálására volt hivatott.
A megmaradt szigetek környezetének tisztán tartása az üzemeltető, vagyis az FKF feladata, amelynek munkatársai, ha szemétlerakást észlelnek, takarítójárattal is kimennek a helyszínre. A konténercsoportok takarítását minden hét elején az FKF végzi, a hét második felében pedig az Újbuda Önkormányzata által megbízott Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ismét felkeresi azokat az illegálisan melléjük rakott hulladékok elszállítása céljából. Mindez súlyos anyagi terhet jelent mind az FKF-nek, mind az önkormányzatnak. Az Újbuda Prizma 2018 júniusáig átlagosan heti 1700 kilónyi hulladékot vitt el.
Az illegális hulladéklerakás miatt közigazgatási eljárás vagy büntetőjogi eljárás is indítható. Közigazgatási eljárásban egyszeri lerakás esetén a hulladékgazdálkodási bírság mértéke 1500-tól 50 ezer forintig terjed, többszöri lerakás esetén súlyosbító tényezőkkel határozzák meg a vonatkozó kormányrendelet alapján. Büntetőjogi eljárásban a Büntető Törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, aki e célra nem engedélyezett helyen hulladékot rak le. A XI. kerületben a szelektív szigetek melletti illegális hulladékelhelyezés miatt 2018. augusztusig 26 esetben indult közigazgatási eljárás, ebből az elsőfokú környezetvédelmi hatóság 21 esetben szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot.

Jogszerű hulladékelhelyezés
Kommunális hulladék
A hulladékelszállítási közszolgáltatást az FKF-től kell megrendelni, amely heti rendszerességgel elszállítja a hulladékot az adott címről. Természetes személyeknek és társasházaknak külön edény jár a fém/műanyag, valamint a papír szelektív gyűjtéséhez. Az üveg, papír, fém, illetve műanyag csomagolási hulladékot 2018. január 1-jétől azok legalább 300 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazóinál is le lehet adni. A XI. kerületi lakosok ezt a Bánk bán utca 8–10. szám alatt üzemelő hulladékudvarban is megtehetik.

Zöldhulladék
A zöldhulladékot az FKF logójával ellátott zöldhulladékgyűjtő-zsákban lehet elhelyezni az ingatlan elé, ezt az FKF heti rendszerességgel elszállítja. (A járatszerű begyűjtés idén március 5-étől november 30-áig tart.) A zsák ára 235 forint, beszerezhető a nagyobb élelmiszer-, illetve barkácsáruházakban, benzinkutakon (https://www.fkf.hu/zoldhulladek-gyujto-zsakot-arusito-partnereink), valamint a hulladékudvarokban (https://www.fkf.hu/hulladekudvar-nyitva-tartas). A XI. kerületi lakcímkártyával rendelkezők a minden tavasszal és ősszel megrendezett „Tisztaságot Újbudán!” akció részeként háztartásonként igényelhetnek komposztkeretet és zöldhulladékgyűjtő-zsákot. Lehetőség van zöldhulladék leadására a Nagytétényi út 341–343. alatti, az FKF által üzemeltett hulladékudvarban is.

Lom
Az FKF Zrt. által lebonyolított éves egyszeri lomtalanítás a XI. kerületben szeptemberben szokott lenni. Lom leadható a Nagytétényi út 341–343. alatti hulladékudvarban is, ahol építési bontási törmeléket, festéket, festékgöngyöleget is átvesznek.

Veszélyes hulladék
Az évente kétszeri „Tisztaságot Újbudán!” akció keretében lehetőség van veszélyes hulladék gyűjtésére is a megjelölt helyeken. A Bánk bán utcai és a Nagytétényi úti hulladékudvarokban leadható hungarocell, elem, akkumulátor, elektronikai hulladék, elektromos hulladék, fénycső, világítótest, izzó, fáradt olaj és göngyölege, étolaj és göngyölege, használt ruha.

Elérhetőségek:
Nagytétényi úti hulladékudvar: XXII. kerület, Nagytétényi út 341–343., telefon: 06/30/414-2007
Bánk bán utcai hulladékudvar: XI. kerület, Bánk bán utca 8–10., telefon: 06/30/567-4380
FKF Zrt. elérhetőségei:
Zöldszám (ingyen hívható): 06/80/353-353 (06-80/FKF-FKF)
Telefonos ügyfélszolgálat: hétfőn 8–20 óráig; keddtől csütörtökig 8–18 óráig; pénteken 8–15 óráig
Cím: 1098 Budapest, Ecseri út 8–12.; 1439 Bp., Pf. 637
Tel: 459-6700; fax: 459-6860; e-mail: fkfzrt@fkf.hu; web: www.fkf.hu