Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Szerelmesek ünnepe Gazdagréten

Újbuda   |   2016, július 11 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szentiván éjjele, más néven a nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a Nap győzelmét jelképezi. A hiedelmek szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, még a kívánságok is teljesülhetnek. A Gazdagréti Közösségi Ház egy ilyen ünnepre invitálta Újbuda lakosságát június 25-én.

Már korán reggel benépesült a Torbágy park a lelkes hobbiszakácsokkal, akik abban a reményben érkeztek, hogy elnyerik Újbuda legjobb pincepörköltfőzőjének díját. A csapatok féltve őrzött receptjeikkel jöttek a megmérettetésre, és bizony beleadtak apait-anyait, hogy elkápráztassák a Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő által vezetett zsűrit. Az Újbudai Polgárőr Egyesület csapata a közösség számára is főzött, így azok a járókelők is kaphattak egy kis kóstolót a finomságból, akiket a különleges illatok vonzottak a parkba. A gasztronómia mellett a sportprogramok is lecsaltak néhány aktív fiatalt a rendezvényre, akik állóképességből, erőnlétből és gyorsaságból vizsgázhattak. A crossfitverseny Király Nóra alpolgármester jóvoltából valósult meg, aki számos motivációs ajándékkal érkezett az eseményre. A legjobbaknak járó díjakat és kupákat a színpadon vehették át a gyerekek, illetve a főzőverseny nyertesei.

Míg egyeseket a mozgás öröme vagy az ízes ételek csábítottak, addig másokat a szabadtéri játékok, valamint a színpadi programok hoztak lázba. A szokásos népi játszótéren kívül dodzsem, ugrálóvár, körhinta és célbalövés szórakoztatta a kicsiket, de volt Príma mezítlábas park, és persze az elmaradhatatlan arcfestés is. A fociláz a Szentivánéji bulit sem kímélte: a lelkes szurkolók számos relikviával, sportmezekkel, világító trikolorokkal gazdagodhattak, de még a vattacukor is nemzeti színben pompázott. Az eseményen számos, a hiedelemhez kapcsolódó játék kapott teret, a párok körében a legnépszerűbb a szerelmi kvíz volt, ahol azok, akik a legtöbbet tudtak egymásról, különleges ajándékkal távozhattak. Számukra az Anett Tours ajánlott fel egy utazási lehetőséget Görögország napsütötte partjaira. A szerelmesek játékában korosztálytól függetlenül minden pár kipróbálhatta magát: azok is, akik között csak pár hete szövődött a románc, és azok is, akiket évtizedek óta szoros szálak fűznek egymáshoz.

A rendezvényen a magányos szívek is lángra lobbanhattak, ők szerelmi vágyaikat írhatták le egy papírra, amelyet a szervezők este szertartásosan a tűzre vetettek, hogy – a tradíciók mintájára – ezek a kívánságok beteljesülhessenek. A rekkenő hőség ellenére szép számban gyűltek össze a koncertekre érkező nézők is. A színpadon minden korosztály megtalálhatta az ízlésének megfelelő programot. A kisszínpadon mutatkoztak be a gazdagréti közösségek, volt Ringató és táncbemutató, de itt lépett fel a gyerekek örömére Mikola Péter is interaktív zenés műsorával. Kora délután Bakacsi Béla csapott a húrok közé, őt az Új Bojtorján követte, az estét a The Griffins és a Sugarloaf koncertje zárta. A programsorozat fő attrakciója azonban kétségkívül a fáklyagyújtás, valamint az azt követő tűzijáték volt.

K. A.