Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

Szent Pio atya teret avattak Gazdagréten

Újbuda   |   2015, szeptember 24 - 09:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Pio tér nevet kapta a Gazdagréti út és a Baradla utca kereszteződésénél található park a Szent Angyalok Plébánia kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatása mellett.

A Fővárosi Közgyűlés nyár elején döntött arról, hogy az eddig névtelen parkos közterület megkaphatja a 2002-ben szentté avatott, olasz kapucinus szerzetes nevét. A gazdagréti katolikus hívek is kezdeményezték, hogy a park az ő nevét viselje. A tér ünnepélyes megáldására és átadására Szent Pio atya ünnepén, szeptember 23-án délután került sor, amikor ünnepi szentmisét is tartottak a Szent Angyalok-plébániatemplom altemplomában az atya tiszteletére.

A Szent Angyalok-templomban Örökimádó kápolna is épül Pio atya emlékére, aki a múlt században nagy tisztelettel volt a magyarság iránt. Fontos szerepet tulajdonított a nemzetnek az európai közösségben, melyre egyik jövendölése is rámutat: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

Katolikus hívek szerint a serdülő fiatalok és civil önkéntesek védőszentje halála után is tett csodákat. Sokan ezek közé sorolják, hogy a gazdagréti templom építése befejeződhetett.

D.B.S.