Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Szélhámost keresnek a Karinthy Színházban

Újbuda   |   2016, október 27 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 28-tól játssza Aszlányi Károly „Péter, avagy szélhámos kerestetik” című vígjátékát Karinthy Márton rendezésében a Karinthy Színház.

Karinthy Márton szívesen fedezi fel újra a két világháború közötti írók remekeit, mint teszi ezt legutóbbi rendezésével is. Aszlányi Károly „Péter avagy szélhámos kerestetik” című komédiája egy olyan korrupcióba és panamavilágba süllyedő Magyarországot mutat be, amelynek kapcsolatrendszerét kizárólag a napi érdekek és a személyes összefonódások irányítják. Péter, az Üreghy család váltóhamisítással megvádolt unokaöccse Amerikába hajózik, börtönbüntetését más üli le helyette. Az ál-Péter azonban kijön a börtönből és az Üreghy család hathatós támogatásával megkezdi saját üzletének kiépítését. A két Péternek egy idő után azonban szembesülnie kell egymással és mindazzal, ami körülveszi őket. A szellemes, ironikus, érzelmekkel teli komédia egy elfeledett magyar szerző vígjátékának aktualitását tárja a néző elé.

Az Üreghy Demeter figuráját alakító színész, Lengyel Ferenc szerint a fő gondolat, hogy csak Isten színe előtt felel az ember, ez járja át a játékát, amely mellett az apa-lánya szeretet kap még hangsúlyos szerepet. Etel néni, azaz Demeter sógornője Murányi Tünde a főpróbán is mosolyt csalt a nézők arcára, csakúgy, mint Baronits Gábor, aki Egont testesíti meg. A színész az alkoholista dzsentri figuráját alakítja mókásan és szórakoztatótan. - Minden eljátszott színházi perc élvezet – állítja.

A szellemes, ironikus, ugyanakkor érzelmekkel teli komédia előadására nagy erőkkel készült a Karinthy Színház, újabb elfeledett magyar szerző vígjátékának aktualitását, életképességét bizonyítva.

T. K.