Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Százhúsz év sikereire emlékeztek

Újbuda   |   2018, november 8 - 11:30Nyomtatóbarát változatSend by email

.A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) november 7-én az ELTE Egyetem téri épületében közgyűléssel, díjátadóval és emléktábla-avatással ünnepelte megalapításának 120. évfordulóját. Az eseményen részt vett Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A BEAC a magyar versenysport meghatározó része, fennállása óta hat olimpiai, több világ- és Európa-bajnok, valamint több száz országos bajnok került ki versenyzői közül – hangsúlyozta beszédében Borhy László, az ELTE rektora.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1898. november 5-én alakult klub elnökeinek sora Eötvös Loránddal kezdődött. Olyan olimpiai aranyérmesei voltak, mint a sportlövő Prokopp Sándor vagy az úszó Csik Ferenc, és a klubban sportolt Asbóth József, a magyar tenisz első Grand Slam-bajnoka is. Az államtitkár a jelenről szólva kiemelte, hogy az egyetemi klub fiatalos, lendületes, a kor követelményeihez kiválóan alkalmazkodó struktúrát hozott létre.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy a gazdag múltú és jelenű klub a főváros támogatásával 1901 szeptemberében nyitotta meg első, Mező utcai sporttelepét. A BEAC színeiben jelenleg 18 sportágban 5200-an sportolnak, akik igazi közösséget alkotnak – számolt be Szabó László, a klub alelnöke, hozzátéve: fontos, hogy őrizzék és ápolják a hagyományokat.

– Újbuda fejlődése egybenőtt a BEAC fejlődésével, amely szerves része a 11. kerület sportéletének – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki arra is emlékeztetett, hogy idén egyéves eseménysorozattal elevenítették fel a klub múltját.

A közgyűlés keretében adták át a BEAC örökös bajnoka kitüntetéseket, melyeket Hámori Jenő, az 1956-os melbourne-i olimpiai bajnok kardcsapat tagja, a klub utolsó élő ötkarikás bajnoka mellett Győrffy Dóra Európa-bajnoki ezüstérmes magasugró, Nagy Zsuzsa olimpiai negyedik síkfutó, Szepesi Ádám olimpiai ötödik magasugró, valamint Hegedüs András és Hegedüs Ágnes világbajnoki bronz-, illetve ezüstérmes tájfutók vehettek át Szabó Tündétől.

Az Év sportolója Németh Angéla-díjat a maratoni futó magyar bajnok, az újbudai Csere Gáspár vehette át, aki ezt a címet tavaly Újbuda önkormányzatától is elnyerte.

Hoffmann Tamás polgármester nemcsak a díjak átadásában segített, de maga is átvehette a BEAC Szokolyi Alajos-díját – ezzel azok munkáját ismerik el, akik sokat tettek az egyetemi sport fejlesztéséért, a klubért, anélkül, hogy a tagjai lettek volna

A program zárásaként megkoszorúzták a BEAC elnökeinek most átadott emléktábláját.

(Újbuda)

https://www.beac.hu/hirek/120-eves-szuletesnapjat-unnepelte-a-beac

https://www.beac.hu/hirek/beac-dijazottak-az-emlekev-alkalmabol/

https://www.facebook.com/pg/elte.beac/photos/?tab=album&album_id=10156806859617065