Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Százéves Jordán Lászlóné Valló Sarolta

Újbuda   |   2019, november 5 - 11:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Századik születésnapját ünnepelte október 12-én Jordán Lászlóné, született Valló Sarolta, Jordán Tamás színművész édesanyja.

Valló Sarolta 1919. október 12-én született Győrben, ahol boldog és harmonikus gyerekkorát töltötte. Az érettségi vizsgát 1938-ban, a Női Felsőkereskedelmi Iskolában tette le, majd 1942-ben házasságot kötött Jordán László jogásszal, akivel 73 évig élt boldog házasságban. Az esküvői szertartás Apor Vilmos püspök celebrálta.

Életükben sorsfordító volt 1944 április 13-a sorsfordító volt az akkor kétgyermekes győri család életében, az amerikai légitámadás 15 perc alatt pusztította el mindenüket. Két kisfiúkkal, Tamással és Lászlóval Magyargencsre kerültek rokonokhoz, ahol a fiatalasszony - alkalmazkodva a körülményekhez – megismerte a falusi életet: vizet hordott a kútról, sertést nevelt, baromfit etetett, veteményest gondozott, dagasztotta és sütötte a kenyeret.

A család 1946. októberében költözött jelenlegi otthonába Budapestre, a XI. kerületbe, hova 1950-ben Katalin, 1951-ben pedig az ikrek, Péter és Mária is születtek. Az ’50-es évek nem kímélték a Jordán családot, sem férje, sem édesapja (Győr helyettes polgármestere) nem kapott munkát, apósát pedig internálták.

A házaspár gyakran idézte fel Apor Vilmos püspök esküvőn mondott szavait, miszerint „boldog az az otthon, melyben gyermekek mosolya az ég mosolyát varázsolja a földre”. Valló Sarolta az öt gyerek mellett munkavállalásra nem gondolhatott, a család ellátása lett a fő és örömteli feladata. Az eltelt száz év tele volt olyan történelmi és családi eseményekkel, amelyek hol boldogságot, hol újabb nehézségeket hoztak. Mindent a gondviselésbe vetett hittel fogadott, a gondokon kreativitása lendítette át.

Jordán Lászlóné máig mindenkire odafigyel, életét a szeretet vezérli. Otthonában a nehéz időkben is mindenkinek jutott egy szelet zsíroskenyér, vendégszeretetét gyermekeinek iskolatársai is élvezték. Férjével a család és a népes rokonság összetartása mellett odafigyeltek távolabbi rokonokra is. Győri kötődésükhöz ragaszkodva megalapították a Győr Barátok Köre Egyesületet, amely negyedszázados működése alatt több mint háromszáz fős tagsággal rendelkezett.

Jordánék kiterjedt baráti köréből már csak kevesen élnek, de Valló Sarolta idősödve is sűrűn látogatta a rokonokat, barátnőket, törődik a magányosokkal, betegekkel. Harmonikus, békés természetéért mindenki szereti, szívesen látogatja öt gyermeke, tizennégy unokája, huszonöt dédunokája és házastársaik.