Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Szauna a Gárdonyi téren

Újbuda   |   2017, szeptember 28 - 09:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Eleven Ősz kulturális programsorozat idei díszvendége a függetlenségének 100 éves fennállását ünneplő Finnország volt. A Finn Agora és a Finn Nagykövetség által is támogatott eseményen számos külföldi művész mutatta be az ország kultúráját, művészetét.

Joussi Puikkonen fotóművész Amszterdamban él, amikor hazalátogat szülőhazájába Finnországba, mindig örömmel megy a nemzeti kincsnek is számító szaunába. Ebbe az intim közegbe vitte el kameráját, és maga is meglepődött, amikor az emberek többsége megengedte, hogy lefényképezze őket meztelenül. A Szauna népe című kiállítás arról szól, hogy ebben az érzékeny közegben, a közszaunák világában eltűnnek a társadalmi különbségek, mindenki egyforma és egyenlő.

Az október 4-éig a Szatyor Art Space-ben látható kiállítást a Finn Agora igazgatója Cita Högnabba-Lumikero nyitotta meg a fotóművésszel közösen.

Finnország 5,5 millió lakosára 3,2 millió szauna jut, sokan az ország egyik szimbólumának tartják a fából készült, az évszázadok alatt tökéletesített, felüdülést szolgáló építményeket. Az Eleven Ősz idejére a Gárdonyi térre egy lakókocsiba épített mobil szauna is kitelepült, amelyet bárki kipróbálhatott.

D. B. S.