Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Szarajevó rózsája az újbudai kiadónál

Újbuda   |   2018, május 16 - 14:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Józsefvárosi Galériában mutatta be új kiadványát a XI. kerületben működő Trivium Kiadó május 11-én. Ayse Kulin török írónő regényei világszerte sikeresek, könyveiből eddig több mint tízmillió példányt adtak el. A Szarajevó rózsája című kötet a szerző második, magyar nyelven megjelent regénye, amely Törökországban annyira népszerű, hogy már 78 kiadása volt.

A regény 1992-ben Jugoszláviában játszódik, Szarajevó ostroma idején. A bosnyák tudósító, a török származású Nimeta az események sűrűjében találja magát. Férje és egyetlen fia a szerbek ellen harcol. A sors fintora, hogy Nimeta munkája során megismerkedik Stefannal, a horvát újságíróval, így a nő mágánéletén is eluralkodik a káosz.

A történelmi alapokon nyugvó, szerelmi szállal átszőtt regény a fájdalomról és kegyetlenségről szól, de mindezeket felülírja benne az élet igenlése és a soha el nem múló remény. A regény címe azokra a gránátok által felszaggatott, vörös műgyantával kiöntött emlékhelyekre utal, ahol a háború civil áldozatait szedte a bosnyák fővárosban. Ezeket nevezik Szarajevó rózsáinak.

A könyvbemutatón a kiadó vezetői és a regény fordítói beszélgettek történészekkel és a keleti kultúra szakértőivel.

D. B. S.