Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Steril környezetben vannak a legkisebbek

Újbuda   |   2020, április 24 - 10:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kialakult járványhelyzet miatt a kerületben működő óvodák és bölcsődék is zárva tartanak, ám Újbuda Önkormányzata ügyeleti rendszert működtet. A bölcsődei munka átszervezésének nehézségeiről, az ügyeletes intézmények munkájáról Unger Katalint, az Újbudai Szemünk Fénye Központi Bölcsőde vezetőjét kérdeztük.

A járvány idején hány intézmény várja ügyeleti rendszerben a gyerekeket?

Két bölcsőde működik a kerületben ügyeleti rendszerben, ezek az újbudai gyermekeknek nyújtanak ellátást. Az egyik a Szemünk Fénye Központi Bölcsőde, a másik pedig Őrmezőn, a Dúdoló Bölcsőde. Mindkét intézményben minden nap van ügyelet. Azokat a gyerekeket fogadjuk, akiket a szüleik valami oknál fogva nem tudnak otthon ellátni. Általában öten-hatan jönnek, tehát nem kell attól tartanunk, hogy zsúfoltsággal kell megküzdeni. Bármikor bárkit szívesen fogadunk, ha a szülők nem tudják másképp megoldani. Van még egy intézmény, a Mogyoróskert Bölcsőde, amely a Fraknó utcában található. Ezt a Szent Imre Kórházhoz közeli intézményt azért vontuk be az ügyeleti rendszerbe, hogy a kórházban dolgozók, az egészségügyi feladatokat ellátó munkatársak gyermekeinek biztosítsunk felügyeletet. Itt kerületen kívüli kicsiket is fogadunk szükség esetén. Úgy terveztük, hogy a nap 24 órájában és esetleg hétvégén is legyen ügyelet.

Hogyan tudták átszervezni a munkát, hogy meg tudjanak felelni a speciális kihívásoknak?

Még az intézmények bezárása előtt előtérbe kerültek az új helyzet miatt szükséges feladatok. Fokozott fertőtlenítést vezettünk be, ami mára rutinná vált. Jelenleg az ügyeletes bölcsődékben zsiliprendszerben engedjük be az érkezőket, egyesével, a szülők nem is léphetnek azokba a helyiségekbe, ahol a gyerekekkel vagyunk. Rögtön a bejáratnál kötelező kézfertőtlenítés van, majd a kicsiknek le kell venniük az utcai öltözéket, csakis a bölcsődében lévő ruhákban jöhetnek tovább. Egész nap folyamatos azoknak a helyiségeknek a fertőtlenítése, ahol az ellátás folyik. Beszereztünk a nyitva tartó intézmények számára olyan ózongenerátorokat, amelyekkel akkor fertőtlenítünk, amikor a gyerekek már hazamentek, úgyhogy mindennap tiszta, steril környezetben várjuk újra őket.

A jelenlegi helyzet a bölcsődei jelentkezést is megbonyolítja. Hogyan lehet ezt online megoldani? Mennyiben pótolja ez a személyes találkozást?

A jelentkezések minden év április 1-jétől május 31-éig zajlanak. Nehéz időszakot élünk meg, hiszen a szülők szeretnék látni az intézményt, ahova a gyermeküket beiratják majd. A nyílt napok elmaradtak. De megint csak a honlapunkra hívom fel a figyelmet. Minden bölcsődéről fent van az összes információ. Jelen pillanatban már zajlanak az online jelentkezések, a bölcsődei honlapon megtalálható minden részlet ezzel kapcsolatban. Ha valaki elakadna, telefonon és e-mailben is érdeklődhet, mindenben szívesen segítünk. Június 30-áig fogjuk értesíteni a szülőket a felvételekről. Jelen pillanatban körülbelül 200 jelentkezőnél tartunk, úgyhogy elmondható, nem szegte a szülők kedvét, hogy otthonról kell mindezt lebonyolítani.

T. E.